Northvolts vd Peter Carlsson informerade personalen under gårdagen om den tuffa tiden som väntar företaget. Bilden är en arkivbild. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Northvolts vd till personalen: ”Kommer att vara turbulent framöver”

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt stänger en del av fabriken och personal ska varslas. Efter chockbeskedet höll Northvolts vd Peter Carlsson ett personalmöte, som tidningen Norran tagit del av.

– Jag måste säga, tyvärr, att vägen framför oss även kommer att vara en turbulent väg för Northvolt, sa han.

Under måndagen kom besked att Northvolt drar kraftfullt i bromsen. Batterijätten har länge dragits med problem i sin uppstartsfas.

Produktionen har gått knackigt. Kunder, bland annat lastbilskoncernen Scania, har klagat på uteblivna leveranser. Och hela tiden blöder Northvolt enorma summor pengar, varvid bolaget ständigt måste ta in mer medel från ägarna.

Ekonomisk kris för Northvolt

Fler ”smärtsamma beslut” att vänta

Det var bland annat det som Peter Carlsson syftade på när han vid ett internt möte med personalen talade om: att sättet man ”konsumerar kapital” inte är hållbart.

– Jag måste också säga, tyvärr, att vägen framför oss även kommer att vara en turbulent väg för Northvolt. Vi är tvungna att ta ytterligare beslut som är smärtsamma, för att säkra företagets långsiktiga lönsamhet, ska han ha sagt i ett möte till personalen på måndagseftermiddagen enligt tidningen Norran.

Sparprogram har nu sjösatts, satsningar läggs i malpåse, bland annat enheten som tillverkar katodmaterial vid fabriken i Skellefteå stängs ner, åtminstone temporärt.

SVT har sökt Peter Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet