Madeleine Wahter, sektionschef Arbetsmiljöverket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det farligt att gå till jobbet på Northvolt? Madeleine Wahter, Arbetsmiljöverket, berättar om den senaste inspektionen på Northvolt i Skellefteå. Foto: Frida Wengberg/SVT

Ny inspektion på Northvolt – fler besök från Arbetsmiljöverket framöver

Publicerad

Under torsdagen besökte Arbetsmiljöverket batterifabriken Northvolt i Skellefteå på en föranmäld inspektion. Anledningen är den senaste tidens olyckor och tillbud som har skett på batterifabriken.

– Vi kommer fortsätta att ha täta besök, säger Madeleine Wahter, sektionschef på Arbetsmiljöverket region nord.

Redan i augusti gjorde Arbetsmiljöverket en oanmäld inspektion efter att flera händelser inträffat under våren och sommaren, som väckt deras intresse.

Arbetsmiljöverkets syfte med inspektionerna är att undersöka vilka rutiner kring arbetsmiljön Northvolt har och hur företaget hanterar risker i verksamheten. Under torsdagens besök var två inspektörer på plats i Skellefteå.

Arbetsplatsolyckor på Northvolt i Skellefreå

– De tittade på vad arbetstagarna fått för introduktion, vilken utbildning som är aktuell, skyddsutrustning och rutiner bland annat, säger Madeleine Wahter.

Vill ha in fler uppgifter

Hon vill inte gå in på fler detaljer eftersom resultatet inte är sammanställt. Arbetsmiljöverket har begärt in förtydligande information från arbetsgivaren som behövs för att göra en samlad bedömning. Northvolt ska skicka in svaren inom ett par veckor.

Vid torsdagens möte deltog bland annat skyddsombudet Mikael Stenmark.

– Arbetsmiljöverket kommer att göra tätare besök framöver och det välkomnar vi, säger Mikael Stenmark.

Fler besök

Om några veckor planeras en kemikalieinspektion.

– Det är klart att vi kommer fortsätta ha täta besök. Det är en stor arbetsplats med många riskfyllda moment. Vårt uppdrag handlar om att olyckorna inte ska hända igen, säger Madeleine Wahter.

SVT har sökt Northvolts kommunikationschef Matti Kataja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsplatsolyckor på Northvolt i Skellefreå

Mer i ämnet