En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en person med hörlurar som bär en svart t-shirt med text. Den högra sidan visar en vy över en stor industriell anläggning omgiven av snö och skog, där stora byggnader och rök som stiger från skorstenar syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Stenmark, huvudskyddsombud på Northvolt, är kritisk till avsaknaden av yttre lager vad gäller skyddsutrustningen. Foto: SVT

Huvudskyddsombudet på Northvolt i Skellefteå larmar om bristande säkerhet på arbetsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt har inte prioriterat att eliminera och minimera risker på fabriken där anställda hanterar farliga kemikalier. Det anser huvudskyddsombudet Mikael Stenmark efter SVT:s avslöjande om olyckor på fabriken.

– Den extra barriären saknas – man har inte lyckats bygga bort risker, säger han.

Efter SVT:s avslöjande att det inträffat 47 olyckor på Northvolt med särskilt farliga kemikalier riktar skyddsombudet Mikael Stenmark skarp kritik mot Northvolt. Han anser att företaget inte gör tillräckligt för att skydda sina anställda mot farliga kemikalier. Mikael Stenmark menar att företaget missförstått arbetsmiljölagen genom att inte prioritera att eliminera och minimera risker i första hand.

– Man har inte förstått innebörden av att bygga bort risker, säger han.

Arbetsplatsolyckor på Northvolt i Skellefteå

Saknar barriärer

Mikael Stenmark anser att det saknas tillräckliga barriärer mellan de anställda och kemikalierna och efterfrågar bland annat skärmar och andra säkerhetsfunktioner som kan förhindra exponering.

Se intervjun med skyddsombudet i klippet ovan.

Northvolt skriver till SVT att ”om vi inte kan jobba säkert så jobbar vi inte alls” och att säkerhetsarrangemangen är rigorösa. Se hela svaret nedan.

Northvolts svar i sin helhet

Kommunikationsdirektören Matti Kataja svarar skriftligt på SVT:s frågor:

”Om vi inte kan arbeta säkert så jobbar vi inte alls. Vår verksamhet är omgärdad av rigorösa säkerhetsarrangemang och omfattas av stränga miljötillstånd.

Vi vidtar alla åtgärder vi kan för att kunna arbeta på ett tryggt sätt och vi arbetar kontinuerligt för att förebygga incidenter och minimera riskerna på arbetsplatsen. Vi anmäler incidenter till Arbetsmiljöverket i enlighet med deras riktlinjer och utreder dem.

Vi väljer hellre att rapportera en händelse en gång för mycket än för lite.

De tekniska systemen och fysiska skydden kring kemikalier är omfattande. Där det krävs har vi självklart system med sensorer för mätningar.

Utöver vår egen specialistkompetens inom kemi så arbetar vi med några av världens ledande experter på området. Vi har en egen intern räddningstjänst som har fördjupade kunskaper om vår verksamhet och som vid behov kan samverka med den kommunala räddningstjänsten.

Vi gör själva dagligen kontroller av vår verksamhet och vi gör regelbundna kontroller tillsammans med fackets skyddsombud, utöver det gör tillståndsmyndigheterna regelbundna besök hos oss.

Alla som arbetar här har den utbildning och den skyddsutrustning som krävs för att kunna utföra sina arbetsuppgifter.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsplatsolyckor på Northvolt i Skellefteå

Mer i ämnet