Nu kan kvinnor i Västerbotten välja att göra HPV-testet på egen hand i hemmet, istället för hos barnmorska. Foto: SVT

Nu kan kvinnor i Västerbotten ta HPV-prov hemma

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan kvinnor i Västerbotten göra så kallades HPV-prov i hemmet. Region Västerbotten hoppas att det ska frigöra tid till annat för barnmorskor och kvinnor – men också att fler ska göra testet.

– Vi hoppas att vi kan nå personer som tidigare undvikit att gå till barnmorskan, säger Sara Knip, processledare för gynekologisk cellprovskontroll i Region Västerbotten.

Provtagning i hemmet har redan smugit igång i Västerbotten. Hittills har omkring 100 kvinnor beställt hem testet, som ska hjälpa upptäckt av livmoderhalscancer.

– Forskning visar att hemmatesterna ger lika bra resultat som att göra testet på vårdcentral. Det är många som har efterfrågat detta, säger Sara Knip.

Ni hoppas att fler väljer att göra testet nu?

– Ja, vissa har undvikit att gå till barnmorska av olika anledningar, det kan vara tidsbrist eller att det gör ont eller känns obehagligt. Vi hoppas att färre uteblir från sin tid, säger hon.

Kvinnor i Västerbotten kommer att få en bokad tid som vanligt, men nu med erbjudandet om att istället få hem ett test. Om man väljer att få testet hemskickat avbokas tiden hos barnmorskan automatiskt.

– Det är som en extra service. Man kan välja hur man vill göra.

”Då måste vi tänka om”

Liknande har införts på flera andra håll i landet. I Skåne får alla kvinnor ett test hemskickat direkt.

– Vi ville inte dra det så långt, det finns en risk då att testerna blir liggande och inte skickas in.

Gravida och personer som tidigare haft HPV-virus eller cellförändringar ska fortsatt göra testet hos barnmorska.

– Vi kommer att utvärdera det här eftersom. Om vi märker att det blir dålig kvalitet på proverna eller att färre testar sig, då måste vi tänka om, säger Knip.

Screening mot livmoderhalscancer:

  • Socialstyrelsen rekommenderar screening mot livmoderhalscancer med analys för humant papillomvirus, HPV. Regelbunden provtagning ger ett starkt skydd mot cancer i livmoderhalsen. Risken minskar med mer än 90 procent.
  • Alla med kvinnligt personnummer kallas regelbundet från 23–64 års ålder. Om det senaste provet togs före 64 års ålder kan man bli kallad upp till 70 års ålder. Om man behandlats för cellförändringar och ingår i en särskild kontrollgrupp fortsätter man att kallas livet ut.

Källa: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.