Det har länge efterfrågats ett system för att kommuner ska kunna få mer ersättning för den vindkraft som byggs. Ett system som samtidigt ska locka fler kommuner att säga ja till nya etableringar.
Pengarna först – tillstånd sen
Åsele är den kommun som redan nu har mest vindkraft i Västerbottens län. Det finns intresse av att bygga fler snurror och nu har olika aktörer gått ihop och tagit fram en ny modell. Den går ut på att vindkraftsbolaget först kommer överens med kommunen om återbäringen. Sen skickar bolaget in ansökan om att bygga en vindkraftpark.
– Vi sätter spelplanen för hur vi ska utveckla vindkraften i Åsele och det innebär att vi från början sätter det totala värdet av avsättningen till lokalsamhället, säger Hans Gunnervall, operativ chef energibolaget IOWN.
Kan ge mångmiljonbelopp
Det finns inga färdiga planer för nya vindkraftverk i Åsele men en avsiktsförklaring mellan parterna som gäller i fem år.
– Upplägget innebär att för en vindkraftspark med 45 stycken verk går omkring 600 miljoner kronor gå till lokal utveckling under 30 års tid, säger Andreas From.
De andra aktörerna, Norrlandsfonden och Garantia, ska enligt modellen se till att lokalsamhället får ta del av stödet genom att låna ut pengar till lokala etableringar.
Kommer ni ha det ekonomiska utrymmet att ge tillbaka till lokalsamhället?
– Det utrymmet finns i våra grannländer och då måste det finnas här också. Får vi inte till det så klarar vi inte omställningen, säger Hans Gunnervall, operativ chef energibolaget IOWN.