Joel Nylander Fredriksson står och pekar framför en skog

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se området där bergtäkten planeras och hör Joel Nylander Fredriksson som vill stoppa den. Foto: SVT

Stor bergtäkt planeras i Obbola – boende kritiska: ”Galenskap”

Uppdaterad
Publicerad

Ett schaktföretag i Umeå planerar att starta en bergtäkt på norra delen av Obbolaön. Nu har boende startat en namninsamling för att stoppa planerna.

 – Det är oerhört viktigt att det inte får gå igenom sådana här galenskaper, säger Joel Nylander Fredriksson, en av dem som tagit strid mot planerna.

Det handlar om två miljoner ton berg och 100 000 ton morän som ska brytas, krossas och transporteras ut ur området under 25 års tid nära ett område där det finns både sommarstugor och permanenta boenden.  

Området för täkten ligger utom synhåll för bebyggelsen. Om ansökan lämnas in kommer den att prövas av Länsstyrelsen eller Mark- och miljödomstolen. Det kommer få bedöma om buller, damm, transporter eller annat är ett problem.

Försumbar påverkan

Företaget som tänker ansöka om tillstånd heter UM Mark & Miljö AB. Bolagets bedömning är att verksamheten kommer innebära försumbar till måttlig påverkan på närboende, naturmiljö, kulturmiljö och rennäring.

 – Holmsund och Obbola är inne i mycket expansiv fas, därför prövar vi möjligheten att öppna en lokal bergtäkt, skriver Markus Bergner, företagets representant i ett sms.

Förutom själva produktionen vid täkten ska massorna köras ut ur området. Maximalt kan det vara drygt 200 transportrörelser per dygn som beräknas pågå 180 dagar per år. 

Namninsamling startad

Obbolabor som försöker stoppa den planerade täkten har yttrat sig under det pågående samrådet och startat en namninsamling på sociala medier.

På onsdagen hade över 800 personer skrivit under namninsamlingen.

 – Det är jättemycket påskrifter. Alla som bor här och brukar vistas här är kraftigt emot det, det är jag ganska övertygad om, säger Joel Nylander Fredriksson.

UM Mark & Miljö säger att materialet ska användas till bland annat den planerade Sjöstaden i Holmsund.  

 – Planerad bergtäkt minskar utsläppen tack vare kortare transportsträckor än om materialet skulle transporteras från en täkt med längre avstånd till avsättningsplatsen, skriver Markus Bergner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.