– Det finns delar av Landsbygdssverige där lokalbevakningen idag är nästan obefintlig. Det här blir kanon, säger Nicke Grahn (L), kommunalråd i Dorotea.
Det är flera redaktioner i landet som den senaste tiden valt att utöka sin bevakning i landsbygdskommuner. I regeringsbudgeten för i år finns också 85 miljoner extra till stöd för lokal journalistik.
Bland annat satsar Västerbottens-Kuriren och Folkbladet på en ny reporter i området Sorsele-Storuman. I Norrbotten satsar Norr Media-koncernen på lokalkontor i Jokkmokk. Samtidigt kommer Sveriges radio under året starta tillfälliga så kallade pop-up-redaktioner, bland annat i Vilhelmina och Arvidsjaur.
SVT:s nya redaktion i Arvidsjaur ligger visserligen geografiskt sett längre från Dorotea än Umeå men Nicke Grahn (L) tycker att det är viktigt att det tillsätts en reporter som kan få specialförståelse för glesbygdsfrågor.
– En journalist som lever sin vardag i en liten kommun får rätt tänk och förhållningssätt. Det är lite annorlunda att jobba på mindre orter. Du kommer närmare befolkningen, samtidigt får du inte bli för mycket kompis, säger han.
”Betydelse för hur folk röstar”
Omkring en timmes körtid från Arvidsjaur i Norrbotten ligger västerbottniska Sorsele. Där sitter Maria Broberg (V) som kommunfullmäktiges ordförande. Både hon och Nicke Grahn (L) betonar betydelsen av lokal medienärvaro för demokratin.
– Det är meningen att journalistiken ska vara det man kallar den tredje statsmakten – att bevaka, granska och titta vad som händer med skattepengar. Har man ingen bevakning tappas det bort, säger hon.
Finns det risker med vita fläckar på mediekartan?
– Ja, jag tror att det får betydelse för hur folk röstar, för hur folk tänker och upplever sig sedda och hörda, säger Maria Broberg (V).