Edvard Breitholz – man med skägg och glasögon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag förhördes de två män som misstänks för mordet på Mariehem. Hör mer om deras historia och åklagaren Edvard Breitholtz reaktion, Foto: Per-Anders Fredriksson/SVT

Okänd konflikt möjligt motiv för mordet – ny bevisning lades fram i rätten

Publicerad

Idag blev det känt att den mördade 30-åringen ska ha haft en tidigare okänd konflikt med en av de misstänkta mördarna. Den misstänkte 20-åringen ska för ett par år sedan försökt sälja falsk narkotika till offret.

– Där uppstod det en lite konflikt, det finns uppgifter om att det fortsatt vara en konfliktyta, säger Edvard Breitholtz, åklagare.

Under tisdagen presenterades ny bevisning mot de båda män som misstänks för mordet på en man i 30-års åldern hösten 2023. Bland annat ska det ha funnits en tidigare konflikt mellan den misstänkte 20-åringen och den mördade.

Den mordmisstänkte 20-åringen ska ha försökt sälja falsk narkotika till offret år 2021. Istället för hasch hade en bit kladdkaka förpackats.

Misstänkt mord på Mariehem

Efter den händelsen ska den mördade mannen börjat använda en bild på den misstänkte 20-åringen som barn, som profilbild på sociala medier.

– Den bilden kan uppfattas som hånfull, sa åklagaren Edvard Breitholtz under rättegången.

Möjligt motiv

Den misstänkte 20-åringen kan därmed kopplas till den mördade mannen och konflikten som ska ha varit aktiv ses nu som ett möjligt motiv för det brutala mordet.

– I alla fall en del av ett motiv, säger åklagare Edvard Breitholtz.

Männen förnekar inblandning

De båda misstänkta, som idag förhördes i tingsrätten förnekar bestämt inblandning i mordet.

20-åringen berättar att han blev väldigt berusad och åkte hem till en tjej i Holmsund. Men han kunde inte säga vad tjejen hette eller var hon bodde. Han ville inte heller kännas vid konflikten med den mördade mannen.

Tystnad från åtalad

24-åringen förnekar också inblandning men säger att han pratade i telefon med en person som var inblandad i attacken bara minuter efter det skedde. Men han ville inte prata om någon annan person än han själv.

– Vad är det för mening att umgås i en kriminell miljö om man börjar prata om andra bara för att man hotas av fängelse, sa han under förhöret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Mariehem

Mer i ämnet