Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anton Grindgärds, som är ansvarig för lavinprognoser vid Västra Vindelfjällen, om hur du ser att det är farlig terräng och risk för laviner. Foto: SVT

Intresset för offpist-åkning ökar – risk för laviner: ”Gäller att ha rätt utrustning”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för offpist-åkning har ökat de senaste åren. Det ökar risken för laviner.

– Om man ska ge sig ut utanför kontrollerade områden ska man vara uppdaterad och ha rätt utrustning, säger Anton Grindgärds, som är ansvarig för lavinprognoser vid Västra Vindelfjällen.

Risken för laviner som är utlösta av människor är störst under februari, det visar statistik från Naturvårdsverket. Men det finns flera saker som kan utlösa en lavin.

– Den vanligaste orsaken är då det blir en ökad belastning på ett svagt lager i snötäcket men även snabbt stigande temperaturer kan utlösa en lavin, säger Anton Grindgärds områdesansvarig i Västra Vindelfjällen.

Håller koll på drevsnö

På lavinprognoser.se kan man se det aktuella riskläget. Om det inte finns en prognos utfärdad får man titta på kartan, lutningen på fjället – och inte minst vädret.

– Vi är ute i stort sett varje dag och gräver i snön och gör bedömningar. Försöker hålla koll på speciellt drevsnö som är vanligt i våra svenska fjäll det blåser en del, säger Anton Grindgärds.

Hör mer vad du ska tänka på i videon ovanför.

Fem viktiga förberedelser

Skid- och skoteråkning i lavinterräng innebär risker, genom att vara väl förberedd kan du minska dem.

  • Gå en lavinutbildning – grunden för ett säkert beteende är god kunskap. En lavinutbildning ger kunskap om lavinterräng, hur säkra turer kan planeras och hur effektiv kamraträddning genomförs
  • Ha alltid med säkerhetsutrustning– i packningen bör alltid lavinutrustning finnas, förstärkningsplagg, extra energi och navigationshjälpmedel
  • Läs lavin- och väderprognos – lavinprognosen ger information om lavinfaran i ett visst fjällområde. Tillsammans med väderprognosen är den ett viktigt beslutsunderlag för säkrare fjällvistelser
  • Planera tillsammans med åkkamrater– diskutera hur brant det är säkert att åka en viss dag, om det finns väderstreck och höjd i terrängen med större lavinfara.
  • Var beredd att ändra er– att ha en plan är viktigt men också att kunna ändra sig. Var uppmärksam på väder- och snöförändringar som går emot er plan.

källa: lavinprognoser.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.