Olga Pankova och hennes två barn – Michael och Mariam, 12 och 10 år – flydde från Ukraina för två år sedan. I cirka ett och ett halvt år har familjen bott i en lägenhet på omkring 30 kvadrat i Holmsund utanför Umeå.
Michael sover i ett eget rum medan Olga och Mariam delar både sovrum och säng. Mariam och Olgas sovrum är avskilt från köket med draperier.
– Mina barn har ingen plats för sig själva, säger Olga Pankova som berättar att det också är svårt för henne att få vila och lugn att studera.
Hittar ingen lägenhet
Olga Pankova har en kötid hos det kommunala bostadsbolaget Bostaden på knappt två år. De lägenheter som hon eftertraktar – tvåor, treor och fyror – har en genomsnittlig kötid som varierar från 7 år och 2 månader, till 20 år och 1 månad, enligt Bostadens egen kötidsstatistik.
Olga Pankova och hennes barn kommer därmed att få vänta flera år innan de har tillräckligt med kötid för att erbjudas en lägenhet hos Bostaden.
– Vi går bara efter kötid och gör inga som helst undantag, säger Anna Wiberg, kommunikationsansvarig på Bostaden.
Erbjöds lägenhet i Mellansel
Hos de privata hyresvärdarna har familjen bara fått nekande svar eller ingen återkoppling alls på sina bostadsansökningar.
– Det är jättesvårt att hitta en lägenhet som passar för mig och min familj, säger Olga Pankova.
Migrationsverket erbjöd familjen ett större boende i Mellansel, i Ångermanland. Men eftersom Olga Pankova har skaffat jobb och barnen går i skola och på brottning i Umeå valde familjen att stanna i lägenheten i Holmsund.
– Vi har jättemånga vänner här, säger Olga Pankova.
GENOMSNITTLIG KÖTID HOS BOSTADEN
Tvåa: Varierar från 7 år och 2 månader, till 15 år och 11 månader
Trea: Varierar från 7 år och 4 månader, till 20 år och 1 månad
Fyra: Varierar från 10 år, till 19 år och 7 månader
Källa: Bostadens kötidsstatistik