Vindelns kommunhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lärarnas oro bekräftad av Skolinspektionen i en 30-sidig rapport om krav på åtgärder för Älvbrinksskolan i Vindeln. Foto: Stefan Brännström/SVT

Oppositionen i Vindeln om skolproblemen: ”Fruktansvärt”

Publicerad

En nära 30 sidor lång beskrivning av krav på åtgärder av Älvbrinkens grundskola har landat hos Vindelns kommun – åtgärdar de inte bristerna riskerar de vite på en miljon kronor.

– Kommunalrådet har satt oss i en situation där vi har ett hängande vite på en miljon kronor – det är fruktansvärt, säger Helena Lundgren (C).

Skolan har bland annat misslyckats med att ge elever med särskilda behov det stöd de har rätt till, och elevhälsan fungerar inte som den ska. Detta påverkar elevernas möjlighet att nå sina utbildningsmål, enligt Skolinspektionen.

”Resurserna kan vara felfördelade”

Lärare har bland annat flaggat om att de inte fått de resurser de behövt. Men kommunalrådet Mathias Haglund (S) menar att skolan fått resurserna de behövt eftersom de följt Sveriges kommuner och regioners mallar.

– Det kan vara så att resurserna är felfördelade inom sektorn vilket man kan ana här, men inte att de har fått för lite medel, säger Mathias Haglund.

Föräldrar har larmat om problemen i fyra års tid, hur kan det ha gått såhär långt?

– Jag tycker vi har ifrågasatt skolan mycket om varför det inte blivit bättre, och vårat ansvar är inte att peta i verksamheten, säger Mathias Haglund.

Han menar att deras uppdrag är att se till att organisationen gör det dom ska och nu tycker han att det finns goda möjligheter att jobba med problemen utifrån skolinspektionens rapport.

Finns det någon typ av självkritik?

– Vi hade kunnat gå på ännu hårdare med att kräva förändring, men det tycker jag vi gjort, säger han.

”Man kan inte sopa saker under mattan”

Helena Lundgren, gruppledare för Centerpartiet i Vindeln, menar att kommunstyrelsen inte tagit det arbetsmiljöansvar de är ytterst ansvariga över. Att de inte lyssnat och tagit personalen och medarbetarnas beskrivningar på allvar.

– Man kan inte sopa saker under mattan och låtsas som att det inte finns, säger Helena Lundgren (C)och fortsätter:

– Det blev väldigt tydligt nu när Skolinspektionen kom med sin rapport, man pekar exempel på de stora bristerna i elevhälsan som är undermåliga, vilket också är en del som lärarna varnat om, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.