Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vad kan jag säga annat än att lyssna på läkaren?” – hör ormexperten Bent Christensen berätta om hur det gick till när han blev ormbiten. Foto: Tomas Nyström/SVT

Ormexperten i Umeå blev biten – vägrade serum: ”Så jäkla dumt”

Publicerad

För fem år sedan blev ormexperten Bent Christensen biten av en huggorm. Väl på sjukhus vägrade han serum och var sjuk i två månader efteråt.

– Jag hade väldigt ont. Det gick inte att röra armen och jag kunde inte ha på en skjorta, säger Bent Christensen.

Ormexperten Bent Christensen är lektor i ekologi vid Umeå universitet och tv-expert i SVT-programmet Studio natur. Han har även blivit intervjuad av SVT Västerbotten i egenskap av ormexpert.

Men Bent Christensen har själv blivit biten av en huggorm när han var på utflykt med sina barn på Holmögadd 2019. Det är dock inget han stoltserar med.

– Det är bland mina mer pinsamma ögonblick i tillvaron. Helt ärligt så är det något som inte ska hända. Jag bör inte vara utsatt för det, men jag blev det och det är oerhört klantigt av mig, säger Bent Christensen.

Läkaren ville ge ormserum

Bent Christensen åkte till sjukhus för vård. Beroende på hur mycket gift ormen sprutat in i kroppen och hur man reagerar på betten ska man sitta och vänta några timmar på sjukhus.

– Man bör låta sjukhuspersonalen bestämma vad som bör hända, säger han.

Läkaren som vårdade Bent Christensen ville att han skulle ta ormserum. Men han vägrade – dels på grund av att han skulle bli tvungen att stanna kvar på sjukhus när barnen var ensamma hemma och dels på grund av ormserumets höga kostnad för regionen.

– Så jäkla dumt. Nästa gång jag blir ormbiten tar jag serum, det lovar jag, säger Bent Christensen och skrattar.

Har inga bestående men

I dag mår Bent Christensen bra och har inga bestående men efter bettet. Stoltheten har däremot fått sig en törn.

– Det finns några grejer som jag gjort i mitt liv som jag helst inte vill tänka på sent på kvällen när jag försöker somna, och det här är en av dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.