Peter Flank är fysioterapeut och forskare och har arbetat med ryggmärgsskadade i Umeå i ungefär tjugo år.
– Vi kommer ju att skicka in en ansökan och känner en försiktig optimism om att Umeå ska kunna bli en av de här fyra enheterna. Det skulle gynna patienterna med ett center i norr, kommenterar han som samtidigt, också han, är för en viss centralisering.
Enligt honom är alla överens om att det inte varit bra med en utspridd vård över landet för en sådan liten patientgrupp, men de geografiska förutsättningarna är besvärliga eftersom avstånden blir så långa.
Menar att geografin inte ska spela roll
Men stiftelsen Spinalis som bedriver forskning och behandlingsutveckling, menar att geografin inte ska spela in under de första månaderna av rehabilitering. Och skälet den anger är likhetsprincipen.
– Du ska ha samma rätt och möjlighet till bra vård i Norrlands inland som i Stockholm och därför ska vi inte tänka närhetsprincip första rehabiliteringstiden, tycker projektsamordnare Erika Nilsson.
Själv ramlade hon av en häst knappt 24 år gammal, bröt nacken och hamnade då efter den akuta fasen på en kombinerad geriatrisk-rehabavdelning.
– Det är så otroligt viktigt att träffa andra i samma situation och få se att det till exempel går att göra resan från att ses som en hjälplös i rullstol till att köra bil själv, föda barn, jobba och leva ett självständigt liv.
I klippet berättar Peter Flank om hur processen ser ut och vad Socialstyrelsens beslut innebär för enheten i Umeå.