En patient kunde inte åka hela vägen till sjukhus i ambulans – utan tvingades åka med taxi trots en tilltagande smärta. Foto: Bildbyrån/Marie Birkl

Patient i Västerbotten hade smärtsamt urinstopp – fick inte åka med ambulansen

Uppdaterad
Publicerad

En patient med akut urinstämma utsattes för en ovärdig behandling och onödig smärta när hen inte fick åka med ambulans till sjukhus.

Nu anmäls händelsen av Region Västerbotten enligt lex Maria.

Urinstämma innebär att blåsan inte töms, vilket leder till kraftiga magsmärtor och att man behöver akut hjälp med att tömma blåsan.

En ambulans – stort område

Patienten som led av akut urinstämma ringde efter ambulans. Efter att ambulanspersonal hade försökt att behandla patienten på plats hänvisade de hen till akutmottagningen med taxi den sista delen av vägen, istället för med ambulans. Dessutom gav de patienten för lite smärtlindring.

– Det var en händelse som utspelade sig en bra bit från sjukhus. Den ambulans som fanns tillgänglig vad den enda tillgängliga i ett stort upptagsområde. Det togs med i beräkningen när patienten bedömdes. Det var en logistisk övning sett till omständigheterna, säger chefsläkaren Sofie Jacobsson.

Omvärdering borde ha gjorts

I sin lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg skriver Region Västerbotten att det var en rimlig bedömning vid patientens initiala tillstånd, men då dennes tillstånd senare försämrades borde en omvärdering ha gjorts.

– Ett sånt här tillstånd kan bli tilltagande smärtsamt. Man skulle ha omvärderat situationen. Patienten har utsatts för onödig smärta, därför gör vi en anmälan, säger Sofie Jacobsson.

Onödig smärta

”Valet av transportsätt i kombination med otillräcklig smärtlindring bedöms ha upplevts som ovärdig och onödig smärtsamt”, står det i anmälan.

– Ambulansvården kommer att se över sina rutiner när man ser över det här tillståndet. Sen handlar det om kommunikationen med sjukhuset, säger chefsläkaren Sofie Jacobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.