En delad bild som består av två sektioner. Den vänstra sektionen visar en skog med flera nedfallna träd som ligger på snöklädd mark, vilket tyder på en storm eller annan naturkatastrof. Den högra sektionen visar en person klädd i en blå jacka som står utomhus med en byggnad i bakgrunden, vilket indikerar en kall och snöig miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör länsstyrelsens plan för den stormfällda skogen i naturreservaten. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Planen: Låta stormfälld skog i Västerbotten ligga kvar i naturreservaten

Publicerad

Mycket av den skog som blåst omkull i naturreservat längs Västerbottenskusten kommer att få ligga kvar. Tanken är att gynna den biologiska mångfalden.

– Vi tar bort alla träd som ligger över vandringsleder, men låter andra träd ligga kvar, säger Johanna Reinoja Cunningham, naturvårdsenheten länsstyrelsen.

Det var i slutet av november som ett oväder drog in och tusentals träd fälldes av vinden. Ett tiotal kustnära naturreservat från söder om Bureå till länsgränsen mot Västernorrland är i olika utsträckning drabbade. Hur stora skadorna är håller fortfarande på att kartläggas.

Länsstyrelsen jobbar fortsatt med att röja träd som fallit eller hotar att falla över byggnader, besöksanläggningar, tomter eller vägar. Myndigheten avråder allmänheten att vistas i naturreservaten för närvarande, innan vandringsleder säkrats.

Gynnar biologiska mångfalden

– Nästa steg är att säkra vandringsleder inom naturreservaten och vi får se hur långt vi hinner där innan det blir för mycket snö. Annars får arbetet fortsätta till våren, säger Johanna Reinoja Cunningham, naturvårdsenheten länsstyrelsen.

Vad gäller övriga träd som inte klarat stormen, där är grundtanken att de får ligga kvar och, enligt länsstyrelsen, gynna den biologiska mångfalden.

– Om det av någon anledning är särskilt olämpligt på någon plats, får vi titta på det och eventuellt lösa det på annat sätt, säger Johanna Reinoja Cunningham.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.