Insatsen genomfördes i förebyggande syfte under ett par veckor i år för att fånga upp personer som misstänks ta anabola steroider. Polisen har besökt gym både civilt och uniformerade, något Västerbottens-Kuriren var först att berätta om.
– Vi ser att det finns ett missbruk, men det är ett extremt mörkertal och det är vanligare än vi tror, säger insatsledaren Mattias Henriksson.
Förebygger flera sorters brott
Mattias menar att insatser mot dopning verkar brottsförebyggande på flera plan.
– I flera fall finns kopplingar till annan typ av brottslighet, såsom brott i nära relation. Vi har pratat med otroligt många personer och i flera fall har det varit bra samtal, säger han.
Polisen lyckades också göra flera beslag.
– Vi har gjort husrannsakan i en hel del fall och gjort beslag på drygt 10 000 enheter, säger insatsledaren.
Välkomnas av gymmen
En av Umeås största träningsanläggningar välkomnar polisens arbete mot dopning.
– Om personer med problem fångas upp så är det bra. Det är jättebra att polisen är aktiva, säger Oskar Tollknäpper som är gymansvarig.
Iksu har länge jobbat aktivt med att motarbeta dopning i gym-miljön.
– Vi försöker vara tydliga i våra signaler. Man kan bygga gym på olika sätt för att attrahera olika målgrupper. Vi köper inte in de allra tyngsta vikterna och har ingen våg framme.
Yngre vill satsa på utseende
Gymmen fortsätter att locka unga. Vid årsskiftet berättade SVT om en gym-boom där allt fler vill lyfta fria vikter.
– Yngre har en tendens att vilja träna hårdare och satsa på sitt utseende. De som är hängivna blir hängivnare och tränar mer. Där gäller det för oss att ha koll, säger Oskar Tollknäpper.