• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jimmy Hanses är upprörd över att telefonen fick sitta kvar – trots att polisen kände till problemen. Foto: SVT.

Polisen kände till problemen med hjälptelefonen

Uppdaterad
Publicerad

Jimmy Hanses litade på att hjälptelefonen, men den fungerade inte när han var i nöd. SVT kan nu berätta att det länge varit problem med hjälptelefonen i Vitnjul i Ammarnäsfjällen.

Polisen har länge haft problem med hjälptelefonen i Vitnjul. Den har felanmälts flera gånger, men trots det fungerade den inte när Jimmy Hanses blev svårt sjuk och behövde hjälp från polisen.

- Jag vet att den felindikerat vid några tillfällen. Men när man sedan provat den på nytt så har den fungerat, skriver poliskommissarie Lars Malmquist är ansvarig för hjälptelefonerna i ett mail till SVT.

LARM I FJÄLLEN

Telefonen fick vara kvar – trots problem

Vitnjultelefonen ligger precis på täckningsgränsen för det gamla S70 systemet vilket skapat problem. Men trots att problemen med telefonen var kända har den varit kvar och funnits utmärkt på både kartor och ledskyltar.

Jimmy Hanses som verkligen behövde telefonen när han blev akut sjuk är upprörd.

– Jag har två barn. Jag är ju mån om att få komma hem till dem igen, säger han.

- Ta bort hjälptelefonerna om det inte fungerar. Den ska absolut inte vara på en karta om den inte fungerar. Folk förväntar sig att saker och ting fungerar, säger Jimmy Hanses som drabbades hårt av den trasiga hjälptelefonen.

Byttes ut en månad efter Hanses skräckupplevelse

Knappt en månad efter att Jimmy Hanses låg sjuk i stugan byttes hjälptelefonen ut mot polisens nya kommunikationssystem. Men den gamla typen av hjälptelefoner finns kvar i Dalovardo, Vindelkroken och Arevattnet. Men Lars Malmquist är inte orolig för de inte ska fungera. 

– Vitnjul var ett särexempel på en som försämrades på grund av oidentifierad störning. De andra går andra vägar till basstationerna där vi inte har detta problem, förklarar poliskommissarie Lars Malmquist.

Planen är att alla hjälptelefoner i fjällen ska bytas. I vinter ska polisen testa att bygga in satellittelefoner för att använda på dem platser där Rakelsystemet inte fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LARM I FJÄLLEN

Mer i ämnet