Hjälptelefonen i Vitnjul är en av telefonerna som strulat. Foto: SVT

Trasiga hjälptelefoner i fjällen orsakar problem

Uppdaterad
Publicerad

Gamla hjälptelefoner i fjällen ställer till problem och har lett till onödiga fjällräddningar. Men nu ska de flesta bytas ut till polisens nya system 

I veckan berättade vid om hur en person som låg svårt sjuk i Ammarnäsfjällen inte fick hjälp på grund av en trasig hjälptelefon i Vitnjul. Men veckan efter försökte några fjällfarare kontakta polisen från Vitnjul. Men polisens operatör hörde inte vad inringaren sa den gången heller och vakthavande befäl beslutade att skicka helikopter med fjällräddare.  

I efterhand visade det sig att det var en onödig utryckning eftersom sällskapet bara försökte få kontakt med omvärlden eftersom deras kanot gått sönder. Joakim Åberg från Ammarsnäs var med och på det uppdraget. 

LARM I FJÄLLEN

- Hade nödtelefonen fungerat. Så hade polisen kunnat meddela helikopterföretaget att det är några som behöver hjälp. Det var ju egentligen inget fjällräddningsuppdrag, säger han.

Trasiga telefoner bakom flera fjällräddningar

Polisen har 115 hjälptelefoner i fjällen från Jämtland upp till Norrbotten, som är direktkopplade till regionledningscentralen i Umeå. Och vid tre tillfällen under sommaren har man skickat ut helikopter och fjällräddare i onödan eftersom hjälptelefoner inte fungerat och polisens operatör inte hört var inringaren sa. 

- Kommunikationen är otroligt viktig i fjällen. Och även mobiltelefontäckningen är också usel i vissa delar, säger fjällräddaren Joakim Åberg i Ammarnäs.

Telefonbyten är på gång

Det är det gamla så kallade S70 telefonerna som haft problem men under förra året bytte man samtliga telefoner i Jämtland och i slutet på den här sommaren har man bytt nästan alla telefoner i Västerbotten. Bland annat den i Vitnjul. 

- Det här är ju utrustning som är ute under hårda ansträngningar. Och även om vi har tillsyn så kan teknik fallera så jag tror vi kommer få något fellarm i framtiden också. Det är olyckligt, men det kommer hända. Säger Stephen Jerand som är polisens nationella samordnare för fjällräddningen. 

I Norrbotten däremot är täckningen för polisens nya kommunikationssystem för dålig. Där får man än så länge leva kvar med det gamla kommunikationssystemet. Men man planerar för satellittelefoner. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LARM I FJÄLLEN

Mer i ämnet