• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Torgfesten under lördagen i Lycksele

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under Motorveckans sista dag avslutas kvällen på torgfesten i centrala Lycksele, i klippet kan du se hur lördagen såg ut. Foto: Privat/Hannah Olofsson

Polisen tycker årets Motorvecka i Lycksele varit lugn

Uppdaterad
Publicerad

Först på fredagen upplevde polisen ett ökat arbetstryck under Motorveckan i Lycksele, dagarna innan har varit märkbart lugna jämfört med tidigare år.

– Vi har fått gott bemötande och god stämning, säger polisinsatschefen Erik Nilsson.

Varför årets upplaga av Motorveckan skiljer sig från tidigare år tror polisen i Södra Lappland kan bero på flertalet olika faktorer. Bland annat att många andra arrangemang tog plats i Västerbotten samtidigt och genom kommunens arbete att stänga ner samlingsplatser som parkeringar.

– Med både marknad i Åsele och Holmen gungar i Sorsele skapas en större spridning av folk, säger Erik Nilsson.

Polisen har haft fokus på trafik och ordningsstörningar som hög musik. Det har inte uppmärksammats brott som sticker ut mer än tidigare år.

Upptrappning under torgfesten

Under onsdagen berättar Erik om ett ökat tryck vad gäller besökare, trafik och arbete. Upptrappningen höll i sig fram till lördagen, vilket sker nästan varje år då torgfesten håller till under dom dagarna.

Men trots upptrappningen har det fortfarande varit lugnt under torgfesten och slutet av veckan.

– Ordningsvakterna på området har handskats bra med festen och det vi arbetat främst med har varit berusningsgraden bland människor, säger Erik.

Vad gäller lagen om omhändertagande av berusad person (LOB) säger Erik att polisen hanterat ett fåtal eller ingen alls per dygn fram till fredagen. Under fredagen omhändertogs total nio personer enligt LOB, två fall av langningsbrott och hembränd sprit togs i beslag.

Unga vuxna och minderåriga

Lycksele kommun gick ut med uppmaningen till föräldrar att hålla koll på sina barn under veckans gång. Erik berättar att det varit några fall av berusning bland minderåriga – men att det inte är något häpnadsväckande. Under fredag och lördag arbetade polisen med att kontrollera samlingspunkterna där många unga tog plats.

– Man kan alltid förvänta sig att en del brott förekommer. Det kommer på köpet under stora arrangemang när många är i farten, säger Erik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.