• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Polisen varnar – stora mängder narkotika i Västerbotten: ”Skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen märker av att en stor ökning av narkotika i Västerbotten. Bland annat gjordes flera stora beslag av 20 kilo cannabis med koppling till länet för en kort tid sedan.

– Det är bara en bråkdel av vad vi lyckas hitta som finns och det är skrämmande, säger Thomas Palmgren, spaningschef hos polisen i Västebotten.

Användningen av narkotika ökar och polisen jobbar för att hitta både nyckelpersoner som levererar varorna och de som säljer produkterna vidare.

Under den senaste tiden har polisen kunnat göra stora beslag med framför allt cannabis. I Skellefteå hittade polisen 20 kilo cannabis i ett beslag.

– Det polisen och tullen tar är bara en bråkdel av vad som finns. Det är främst cannabis men kokainet är på stark framgång, samma sak med amfetamin. Tramadol finns också i var och varannan ficka idag, säger Thomas Palmgren.

Kryper ner i åldrarna

Polisen märker av att unga personer får tag i drogerna – i vissa fall är de bara 15, 16 år. De får även in många tips om ungdomar som mår dåligt och använder preparat för att må bättre. Det är oroväckande menar Thomas Palmgren.

– Det känns som att det kryper ner i åldrarna. Många gör sin alkoholdebut när de är i den här åldern – de kanske röker en cigarett som går över till hasch, och sen vidare till ett piller. Hela samhällsdebatten har varit väldigt drogliberal, exempelvis i musikvärlden där man glorifierar den här typen av liv som ger en annan bild av verkligheten.

I klippet berättar Thomas Palmgren hur många i Västerbotten som drogtestas varje vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.