Foto: Malin Hoelstad/TT

Polisens nya central kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Från och med torsdag styrs polisen i de fyra nordligaste länen från Umeå, men skyddsombuden är kritiska och har lämnat in en skyddsanmälan. Nu kan den nya ledningscentralen komma att stoppas.

De fyra nordligaste länen kommer alla att kommenderas från Umeå. Men skyddsombud i angränsande län har vittnat om en oro och lämnat in en 6:6 a-anmälan – och menar att det fortfarande finns allvarliga risker för dem som arbetar.

– Det är ett svårt läge, personalen är upprörd, mår dåligt, det finns personer som sover dåligt om nätterna, har ont i magen och huvudet, de mår helt enkelt inte bra, säger Johan Pesula, huvudskyddsombud vid polisen i Sundsvall till SVT Nyheter Västernorrland.

En sådan anmälan lämnas in när ett skydsombud på en arbetsplats anser att det finns allvarliga risker för de som arbetar där.

Ansvarar för halva Sverige

Nu ska alltså Sundsvall, Österstund och Luleå flyttas och den nya stora ledningscentralen i Umeå öppna från och med torsdag.  Där kommer man att ha ansvaret för närmare femtio procent av Sveriges yta. 

– Den här oron har funnits hela vägen genom omorganiseringen. Jag har oerhörd respekt, både för alla som kanske tappar jobbet och för dem som oroar sig för att det inte ska fungera. Men vi tror på det här, säger Pontus Fälldin, chef operativa enheten region Nord.

Finns flera risker

I en arbetsmiljöanmälan, en så kallad 6:6 a-anmälan, påpekar man att det finns flera risker med den här nya organisationen. Bland annat menar man att viktig kompetens försvinner och att de nyrekryterade inte har samma erfarenhet som de som jobbat längre.

– Vi har sedan anmälan haft extra möten med en skyddskommitté, vi har gjort riskbedömningar och en handlingsplan. Nu hoppas jag att vi alla ser på situationen någorlunda lika, säger Fälldin.

Tror inte på stopp

Beroende på hur utfallet av anmälan blir kan det hela leda till ett skyddsstopp av den regionala ledningsverksamheten i Umeå. Om så blir fallet så kommer verksamheten att stanna av, innan det riktigt kommit igång.

– Jag har svårt att se att det ska bli ett skyddsstopp. Vi försöker göra något åt den oro som finns och att vi har tagit tag i det mest akuta.

Kan styras från Stockholm

Vad som händer då är oklart.

– Jag vet inte vad som kommer att hända då, om till exempel Stockholm skulle kunna ta över hela region Nords verksamhet när det gäller RLC, säger Johan Pesula.

Skyddsombudsstopp

Vid omedelbar eller allvarlig fara för arbetstagares liv kan skyddsombudet bestämma att arbetet ska avbrytas (ett så kallat skyddsombudsstopp) i avvaktan på att Arbetsmiljöverket ska ta ställning i frågan. Detta gäller inte studerandeskyddsombud. Du hittar mer information i arbetsmiljölagen 6 kap. 7 §.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.