SVT rapporterade i fredags om BVC-sjuksköterskor i Umeå som känner frustration eftersom de träffar allt fler småbarnsföräldrar, särskilt ensamstående, som inte får det stöd de har rätt till via socialtjänsten.
Sjuksköterskorna har larmat Inspektionen för vård och omsorg, IVO om bristerna.
De skriver: ”Vår erfarenhet är att familjer som är i behov av individanpassat stöd eller avlastning i hemmet lämnas utan stöd eller erbjuds stöd som skapar mer stress och belastning. Stödet erbjuds inte heller trots orosanmälningar och påtryckningar från vården när man ser stora risker för barn på olika sätt”.
”Vill ta reda på vad kritiken handlar om”
Andreas Lundgren (S), ordförande för individ- och familjenämnden i Umeå, säger att de först och främst vill träffa BVC-sjuksköterskorna.
– Vi kommer att lyssna på vad de har att säga och vad det ligger i kritiken, säger han.
Kommer ni politiker att åtgärda situationen?
– Först måste vi ta reda på vad kritiken handlar om och på vilket sätt vi fångar in behoven i de nuvarande insatserna och var det i så fall är det fallerar eller vi kan göra mer.
– Det kan vara så att våra insatser inte riktigt möter alla behov, så det behöver vi titta på, säger Andreas Lundgren.
Svårt att rekrytera kontaktfamiljer
Enligt BVC-sjuksköterskorna är ett av problemen att det är svårt för småbarnsföräldrar att få beviljat en kontaktfamilj. En del har enligt sköterskorna fått höra att deras barn är för unga och andra att de inte har tillräckligt stora psykiska problem.
Dessutom säger de att alla inte ens har fått ansöka om kontaktfamilj.
– Jag kan inte säga att vi har någon riktlinje som gör det svårare att få en kontaktfamilj. Däremot vet vi att det är svårt att rekrytera till olika frivilliga uppdrag i dag, säger nämndordförande Andreas Lundgren (S).
Gör ni något för att få fler kontaktfamiljer?
– Absolut. Vi försöker rekrytera så mycket vi kan och vi gör olika åtgärder kring det. Men både när det gäller kontaktpersoner och kontaktfamiljer så behöver vi fler.