Vargen har figurerat i Västerbotten och Norrbotten sedan i höstas, bland annat i trakterna av Arjeplog och Sorsele. Den första dokumentationen över att vargen uppehållit sig i de två nordligaste länen gjordes i oktober. De tidiga DNA-analyserna Länsstyrelsen tog visade att vargen vandrat norrut från reviret Prästskogen – mellan Jämtland och Gävleborg.
– Sedan har den rört sig mellan Västerbotten och Norrbotten. Vi har bara fått enstaka nedslag om vart den befunnit sig och det har främst dokumenterats i form av dödad ren, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.
”Började riva ren i större utsträckning”
Spaningarna under vintern har fram tills januari varit få. Men från den 3 januari har sex dödade renar dokumenterats.
– Förhoppningen var att när de flesta renarna hade flyttats ned till vinterbetet var att den skulle gå vidare eftersom det inte borde finnas mycket mat kvar men den gjorde inte det.
Vargen sökte sig i stället till ett område där det fortfarande fanns ren kvar.
– Då började den riva i ren i större utsträckning, säger Linda Backlund.
Gjorde sig hemmastadd
Vargen visade även tydliga indikationer på att göra sig hemmastadd i området.
– Den började revirmarkera vilket indikerar att den tänkte stanna kvar. Då var vi tvungna att ta beslutet om skyddsjakt, både på grund av pågående skador men också för de skador som förväntats uppstå om den fanns kvar i området.
Under fredagen gjordes en ytterligare DNA-analys på djuret och man kunde då konstatera att det handlade om samma varg som huserat i området sedan i höstas. Då togs beslutet om skyddsjakt och på lördagen kunde vargen slutligen fällas.
Länsstyrelsens DNA-analys visade att det var en så kallad ”icke genetiskt värdefull varg.”