Foto: SVT.

Rättegången pågår i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen startade rättegången kring det misstänkta mordet på en 29-årig kvinna i Lycksele. Kvinnan dödades i sitt hem i början av mars, och mannen som misstänks för mordet har tidigare haft en relation till kvinnan. Han greps på plats direkt efter dådet.

Inför rättegången genomgick den misstänkte mannen en liten sinnesundersökning – så kallad paragraf 7-undersökning – som visade att han kan ha lidit av en psykisk störning.

Han ska genomgå en stor undersökning, och utfallet av den kan avgöra vilken påföljd mannen få, om tingsrätten finner honom skyldig till dådet.

Journalistmordet i Lycksele

Åklagaren inleder

Rättegången pågår i tre dagar, och inleds på tisdagen med sakframställan, förhör med den åtalade och målsägande, samt ett vittnesförhör.

Åklagaren Axel Holmberg inledde rättegången med sitt anförande. Han sade att den 29-årige mannen har gjort sig skyldig till mord och dråpförsök (på en granne som ingrep), och menar att den 29-årige mannen begått gärningarna med uppsåt.

Vidare yrkade målsägarbiträdet Lena Isaksson på 1,4 miljoner i skadestånd.

Inget minne av händelsen

Enligt den åtalade 29-åringens advokat Christian Oxhamre, har den misstänkte inget minne vad som hänt.

– Min klient kan varken förneka eller förnimma brott, han har inget minne av händelsen, säger advokaten.

Enligt SVT Nyheter Västerbottens reporter på plats Tommy Forsgren, såg 29-åringen sammanbiten ut, klädd i slitna blå jeans och en blå skjorta.

Åklagare Axel Holmberg gav en bakgrundsbild av den åtalade 29-årige mannen och dennes psykiska tillstånd.

Anförandet hann knappt börja innan en del av rättegången tas bakom lyckta dörrar.

Kvinnan skrev om hot

När åhörarna släpptes in igen, beskrev åklagaren 29-åringens förehavanden på kvällen före det misstänkta mordet.

Åklagaren gick också igenom en hel del av den tekniska bevisningen. DNA-bevisningen från kniven är mycket stark. Obduktionsprotokollet visar att kvinnan dog av knivhugg i halsen.

Åklagarsidan har också tagit del av en digital dagbok på kvinnans dator rörande hennes kontakt med 29-åringen.

Åklagaren läste upp flera tillfällen då det nämns att 29-åringen ska ha hotat kvinnan.

Advokaten varnar för slutsatser

Enligt advokaten ifrågasätter inte den misstänkte 29-åringen att det är han som genomfört gärningen, men han minns ingenting.

– [Han] har sagt till mig: När jag vaknade upp i cellen så fick jag berättat för mig vad som hade hänt och vad jag var misstänkt för, berättar Christian Oxhamre.

Advokaten menar att det fortfarande är åklagaren som ska påvisa uppsåt, han riktade sig till rätten och uppmanade dem att vänta med att dra några slutsatser.

– Vad är det som gör att en 29-årig man, tidigare helt ostraffad man, dödar en annan människa? Jag tror att det är där frågan i det här målet kommer att hamna, säger advokaten.

– Vi får se om åklagaren lyckas ställa det bortom rimlig tvivel att 29-åringen visste vad han gjorde, den frågan kommer jag att få anledning att återkomma till, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistmordet i Lycksele

Mer i ämnet