Umeå tingsrätt: Mamman skyldig – ska genomgå psykutredning

Publicerad

Den kvinna som misstänkts för mordförsök på sin 8-årige son är skyldig enligt Umeå tingsrätt.

Frågan är om hon hade uppsåt eller inte – något försvaret och åklagaren är oense om.

– Jag menar att hon har varit medveten om vad hon gjort, säger åklagare Linnea Hedström.

Umeå tingsrätt anser att det finns övertygande bevisning för att den kvinna som stått åtalad misstänkt för mordförsök på sin åttaårige son i Umeå, gjort sig skyldig till det hon stått åtalad för.

Även försvaret höll med om att det fanns övertygande bevisning för att det är kvinnan som orsakat skadorna på sonen.

Mordförsök på barn i Umeå

Rätten beslutade också att kvinnan ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan påföljden bestäms, något både åklagare och försvar yrkat på.

Oklart om uppsåt

Enligt åklagare Linnea Hedström hade kvinnan uppsåt när hon skadade sonen.

– Jag menar att hon har förstått var hon har varit, vem hon trycker kniven i, och att hon förstår vad hon gör, säger Linnea Hedström.

Enligt åklagaren har kvinnan medvetet rökt cannabis innan gärningen, trots att kvinnan varit medveten om att hon vid tidigare tillfälle hamnat i ett irrationellt tillstånd efter att hon rökt.  

Advokaten: Händelsen oförklarlig

Kvinnans advokat Petter Mörk anser att däremot att det finns oklarheter i de uppgifter som åklagaren hänvisar till för att styrka uppsåt. Enligt honom är händelsen oförklarlig.

– Vi vet inte heller om hon rökte innan hon gick in i ett psykosliknande tillstånd eller om rökte efter hon hamnat i ett psykosliknande tillstånd, det är oklart, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på barn i Umeå

Mer i ämnet