• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Redan meteorologisk vår i delar av Västerbotten – ovanligt tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Att det är vår i luften har många fått smaka på under påsken, och nu är det även meteorologisk vår i länets östra delar. Och den kom ovanligt tidigt i år.

För att det ska bli meteorologisk vår behöver dygnsmedeltemperaturen vara över noll grader i fler än sju dygn i sträck. Enligt meteorolog Deana Bajic kom våren ovanligt tidigt till länet i år. 

– Våren kom mellan den 16 och 20 mars i de östra delarna av Västerbottens län, så det är ovanligt tidigt måste man säga, förklarar hon.

Chans för vår även i inlandet

Med tanke på att vi har haft mycket varmare väder än normalt de senaste dagarna, som också fortsätter några dagar till, så finns det chans att våren sprider sig till inlandet också. Och även om vädret ser ut att bli kallare fram mot helgen finns det inget stopp på våren. När den väl är här är den här.

– Vi kan inte backa nu. Nu har våren kommit, säger Deana Bajic.

VÅRENS NORMALA ANKOMST FÖR NÅGRA ORTER

Göteborg 15 februari

Visby 15 februari

Jönköping 4 mars

Stockholm 2 mars

Karlstad 9 mars

Sundsvall 23 mars

Umeå 4 april

Östersund 3 april

Luleå 11 april

Sorsele 15 april

Kiruna 24 april

Först ut: Munka-Ljungby, Skåne och Ringhals, Halland den 5 februari (om man alltså räknar på faktisk start utan hänsyn till brytdatumet 15 februari)

Sist ut: Tarfala, Lappland den 24 maj

Vårens normala ankomst är baserad på referensåren 1992-2020. Källa: SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.