regionråd Rickard Carstedt (S)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rickard Carstedt (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, svarar på kritiken kring de återkommande bristerna i regionens kreditkortshantering. Foto: Lukas Deininger/SVT

Regionrådet Rickard Carstedt (S) om den bristfälliga kreditkortshanteringen: ”Ska bara funka”

Publicerad

Under flera år har Region Västerbottens revisorer påpekat att regionala utvecklingsnämndens hantering av kreditkort är bristfällig. Regionen har gjort insatser, men alla brister är inte borta.

– Det här ska bara funka, säger regionråd Rickard Carstedt (S).

Bristerna upptäcktes i revisionskontorets grundläggande granskning av regionala utvecklingsnämnden år 2020. Bland annat saknades det kvitton och en fördjupande granskning gjordes året därpå.

Delvis åtgärdat problemet

Regionala utvecklingsnämndens ordförande Rickard Carstedt (S) tog då ett ordförandebeslut för att utreda bristerna.

EU-valet i Västerbotten 2024

Därefter har en del av bristerna delvis åtgärdats. Exempelvis har man minskat antalet kreditkort som faktureras direkt till regionen.

– Det här är något där vi har ställt hårda krav och där vi kommer att ställa hårda krav framöver, säger Rickard Carstedt (S).

Så gjorde SVT granskningen

SVT begärde ut 263 kreditkortsfakturor för betalkort som är knutna till Region Västerbottens regionala utvecklingsnämnd.

87 kortköp undersöktes närmare då syftet inte var uppenbart. För 22 stickprov begärdes kvitton ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Västerbotten 2024

Mer i ämnet