Emma Johansson, studerande svampkonsulent

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Får man plocka alla svampar i Sverige och vad är en förväxlingssvamp? Här är tre saker som kan vara bra att veta innan du beger dig ut i svampskogen. Foto: Malva Lund Hanefjord/SVT

Riktigt svampår – experten: Kan göra folk oförsiktiga

Publicerad

Det är ett väldigt bra svampår i år och många ger sig ut i skogarna för att plocka. Att det finns gott om svamp kan leda till att folk inte är lika noggranna när de plockar och får med sig oätliga svampar i korgen.

– Man blir tokig och rafsar åt sig för att fylla korgarna. Då kanske man får med sig en svamp som inte är lämplig att äta, säger Emma Johansson, blivande svampkonsulent.

Det är svampsäsong och många ger sig nu ut i skogen. I Sverige finns det omkring 100 matsvampar, och blivande svampkonsulenten Emma Johansson beskriver säsongen som ett väldigt bra svampår.

– Säsongen för kantareller och blek taggsvamp är särskilt bra. Jag har bara gått 40-50 meter in i skogen här och redan sett dem på fler än fyra-fem ställen.

Men det finns några saker som är bra att ha koll på innan man börjar plocka – till exempel finns det svampar som är fridlysta.

– Du får inte plocka alla svampar, säger Emma Johansson.

Förfrågningar om svampförgiftningar i januari-juli

Antalet frågor till Giftinformationscentralen om svampförgiftningar från hela landet, under januari-juli:

2024: 372

2023: 301

2022: 253

Källa: Giftinformationscentralen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.