På polisutbildningen i Umeå har man ingen information om att personer från kriminella nätverk försökt ta sig in, men menar också att de inte skulle delges den informationen.
– Man bedömer på polismyndighetens säkerhetsavdelning att det finns en risk. Då måste vi ta det på allvar, säger Pontus Bergh och fortsätter:
– Vi måste vara noggranna och behöver ha lite bättre koll på de studenter vi tar in. När man nu ska utöka antalet poliser kraftigt. Blir det också en ökad risk. Det här är viktiga frågor.
”Tittar på personers lojalitet”
När personer söker till polisutbildningen får de genomgå en säkerhetsprövning. Det är säkerhetsavdelningen hos polisen som gör bedömningen.
– Man tittar bland annat personers pålitlighet, lojalitet och sårbarhet, säger Pontus Bergh, studierektor på polisutbildningen i Umeå.
Studenter kontrolleras regelbundet
Säkerhetsklassningen görs innan studenterna börjar, löpande under utbildningen och när de ska ut i arbetslivet. Studenter kan avskiljas från utbildningen under studietiden om de kommer fram saker eller om de beter sig olämpligt.
– Det finns ett ökat fokus på att insamla information om studenter är lämpliga. Det är en förändrad omvärld och det är viktigt att ingen blir polis som inte är lämplig, säger Pontus Bergh.
SVT nyheter har sökt säkerhetsavdelningen på Polisen.
Hur funkar säkerhetsklassningen?
Inom polisen finns säkerhetsklasserna 1, 2 och 3. Studenterna placeras i säkerhetsklass 3, vilket är den vanligaste säkerhetsklassen inom Polismyndigheten.
Skillnaden mellan säkerhetsklasserna beror på i vilken omfattning du, genom din anställning eller ditt uppdrag, får ta del av sekretessbelagda uppgifter.
Säkerhetsavdelningen gör en registerkontroll och en intervju. Personens personliga egenskaper och förhållanden ur ett säkerhetsperspektiv kartläggs. Områden som diskuteras kan vara till exempel umgänge, ekonomi, utlandsresor, fritidsintressen, missbruksproblematik, kriminalitet och personliga egenskaper.
Fakta: Polisen