Att rökning kan ge luftvägsbesvär både för rökaren själv och för barnet i magen är känt sedan tidigare. Forskarna har visat att den effekten förs vidare över generationsgränser till barnbarn.
Det handlar alltså i detta fall inte om exponering för rök under själva den aktuella graviditeten, utan om något som går i arv sedan mormors graviditet.
Två generationer påverkas
Rökningen orsakar sannolikt förändringar som förs vidare inte bara till nästa, utan även till nästnästa generation.
– Det kan vara en bidragande förklaring till varför astma i befolkningen inte har minskat i samma takt som rökningen. På 70- och 80-talet rökte 30-40 procent av alla gravida kvinnor, nu är den siffran mindre än sex procent, säger Lennart Bråbäck, barnläkare och docent vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin.
Farmors rökning kvittar
Nu har forskarna i en annan studie dessutom kunnat visa att det inte finns någon motsvarande effekt om det istället är barnets farmor som har rökt. Det tyder på att den ökade astmarisken förmedlas via döttrarna och inte via sönerna.
– Detta är absolut inget skäl att inte sluta röka inför en graviditet bara för att mormor rökte. Risken att barnet ska få astma är givetvis större om också mamman röker, säger Lennart Bråbäck.
20 procent ökad risk
Det gick att se att mormors rökning ökade risken för att barnbarnet ska få astma med 20 procent, vilket är en signifikant ökning. Riskökningen var både före och efter tre års ålder. Hur många cigaretter per dag som mormor hade rökt verkade inte ha någon direkt betydelse.
Sambandet mellan mormors rökning under graviditet och den ökade risken för astma hos barnbarnet kvarstod sedan forskarna kontrollerat för andra samverkande faktorer.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Pediatric Allergy and Immunology.