• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör vad Karin Isaksson, teknisk chef i Umeå kommun, tycker om förvaltningsrättens beslut. Foto: Arkiv

Rökförbudet: ”Många som hört av sig och tycker det är toppen”

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrättens beslut blir troligtvis slutet för Umeå kommuns rökförbudszon. Det säger Karin Isaksson, teknisk chef.

I går meddelade förvaltningsrätten att Umeå kommuns beslut om att införa ett generellt rökförbud i stora delar av centrum stoppas. Förvaltningsrättens besked innebär att beslutet skjuts upp tills vidare, men Karin Isaksson, teknisk chef vid kommunen, tror inte att rökförbudszonen så som den var tänkt kommer att införas i framtiden heller.

– Det är tråkigt men vi får acceptera att det här är tolkningen av lagstiftningen, säger Karin Isaksson.

”Positiv respons”

Lena Karlsson Engman (S), ordförande i tekniska nämnden, vill inte spekulera om framtiden men vill poängtera att förslaget om rökförbudszon i centrum bara skulle ha rört allmän plats och inte privat mark.

– Vi kommer ändå att placera ut askkoppar på de platser där vi skulle komplettera zonen med rökrutor för att försöka minimera nedskräpningen och för att rökare och andra aktörer i centrum ska ha något ställe att hänvisa rökning till.

Hon säger också att den allmänna responsen på förslaget har varit positiv.

– Den här lagen syftar ju till att skona allmänheten från oönskad rök och jag ser fram emot att den hittar sin praktiska tillämpning.

Se klippet ovanför för att se vad Umeå kommuns tekniska chef, Karin Isaksson, säger om beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.