I fredags kom beskedet att det omstridda vargparet i Junsele skulle skjutas. De orsakade för stora skador på rennäringen i området, och bedömdes inte kunna flyttas. Beslutet väckte protester, främst för att vargtiken bedöms som genetiskt värdefull för den inavlade svenska vargstammen.
Jakten inleddes dock snabbt och varghannen sköts bara timmar efter beskedet, på fredag eftermiddag. Ännu har inte tiken hittats. På tisdagen överklagade alltså Svenska rovdjursföreningen Naturvårdsverkets beslut, och begär en inhibition. Det betyder att man vill att jakten genast avbryts, tills den kan prövas rättsligt.
Andra lösningar
Rovdjursföreningen menar också att fler lösningar måste prövas, till exempel att avbryta jakten för att se om tiken ändrar sitt beteende efter att hannen skjutits.
– Naturvårdsverkets motiveringar är svaga och svepande och stämmer inte överens med den lagstiftning som finns om jakt på strikt skyddade arter, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare på Svenska Rovdjursföreningen på deras hemsida.
Föreningen skriver också att ”den utdragna jakten på den redan hårt prövade vargen tenderar också att övergå i rent djurplågeri”.
”Bara vargen kan överklaga”
Rovdjursföreningen ifrågasätter den lagstiftning som säger att jaktbeslut bara kan överklagas av den som beslutet angår, samt kan visa att beslutet går en emot.
– I princip blir det bara den jagade vargen själv som kan överklaga, säger Ann Dahlerus i pressmeddelandet.
Miljöorganisationer anses inte vara behöriga att överklaga.
– Men i en rättsstat måste myndighetsbeslut kunna överklagas och om det krävs kommer vi att driva frågan ända fram till en prövning i Högsta Domstolen.