• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så kan vädret se ut om 50 år – se meteorologens prognos

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så här kan väderprognosen se ut i Västerbotten om 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Hur skulle en väderprognos kunna se ut för Västerbotten om 50 år – om vi inte gör något åt de växthusgaser som vi släpper ut?

SVT:s meteorolog Pia Hultgren har tagit fram ett exempel och det bjuder på en hel del skiftningar i vädret.

I klippet ovan kan man se att Västerbottningarna under Lucia år 2068 får fint väder, men under de kommande dagarna svänger det snabbt i temperatur och det blir både kraftigt regn och storm.

Den fiktiva prognosen är gjord med ingångsvärden enligt RCP8,5 som tagits fram av Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) och SMHIs regionala klimatscenario. Klimatförändringar är just nu en het fråga och hur man ska kunna begränsa dem diskuteras på klimatmötet COP24 i Katowice i Polen.

Klimat

”Tycker att man ska ta den på allvar”

SVT:s Pia Hultgren summerar förändringarna här i norr med att det blir varmare väder, mer nederbörd på vintern och kortare vintersäsong.

Hur säker är en sådan här framtidsprognos? Ska man se den på skoj eller på allvar?

– Jag tycker att man ska ta den på allvar. Det är så det skulle kunna se ut om 50 år om vi inte gör någonting, om vi inte tar hand om växthusgaserna som vi släpper ut, säger Pia Hultgren.

Kommer det att bli fler snabba skiften i vädret?

– Ja, det kan det bli, men det ser också ut att bli fler låsta lägen, till exempel med tvåveckorsperioder av regn, säger Pia Hultgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet