Så säger forskningsvärlden om havsnivåerna

Publicerad

Smältande polarisar som får havsnivån att stiga är en av de allvarliga konsekvenserna av en global uppvärmning. Hittills har forskarna trott på att höjningarna ska hålla sig inom ett antal decimeter under detta århundrade, men nu pekar nya studier på att det skulle kunna gå betydligt snabbare.

Att global uppvärmning leder till stigande havsnivåer är ett väl etablerat faktum. I den senaste rapporten från IPCC, en sammanslutning av världens klimatforskare, ges olika scenarier för havsytans höjning. Om det lyckas att minska utsläppen kraftigt räknar forskarna där med att höjningen kan stanna under en halvmeter.

I ett scenario med fortsatt höga utsläpp är bedömingen att havet i slutet av århundradet kan vara 52-98 centimeter högre än idag. Den uppenbara förklaringen är att polarisarna smälter när klimatet blir varmare, men dessutom utvidgas vattnet när haven blir varmare.

För de svenska kusterna motverkas höjningen av havsnivåerna av landhöjningen. Det är vid Norrlandskusten som landhöjningen är kraftigast och där har bedömningen varit att den kommer att uppväga de stigande havsnivåerna.

Se också: Havsnivån stiger i rekordfart

Det nya är att ett par studier som publicerats i år kommit fram till att utvecklingen kan gå betydligt snabbare. En artikel i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences i februari pekade på att man ser en ”acceleration” i processen. Enligt studien har havsnivån redan stigit med mer än 5 inches (12,5 cm).

I en annan studie är slutsatsen att havsytan kan stiga med omkring två meter fram till slutet av århundradet. (Rob deConto, University of Massatusetts och David Pollard, Penn State University). Skillnaden gentemot tidigare studier är bedömningen av hur snab avsmältningen av ismassorna i Antarktis och Grönland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.