• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nu har kommunen gjort ett åtgärdsprogram för att hitta ett nytt område för hackspetten att häcka på. Foto: Lars Lindh/Christer Olsson Fågelperspektiv

Så ska hackspetten lockas från Ön: ”En vinn-vinn situation”

Uppdaterad
Publicerad

Den lilla vitryggade hackspetten har satt stopp för stora planer för stadsutveckling på Ön i Umeå. Men nu har kommunen gjort ett åtgärdsprogram för att locka hackspetten till andra områden.

– Vi kommer att erbjuda ett smörgåsbord av platser som den kan häcka på, säger samhällsplanerare Pernilla Helmersson.

För drygt ett år sedan upptäcktes Vitryggig hackspett på Ön i Umeå, en av de mest hotade artade i Sverige, och satte stopp för bygget av 3000 bostäder. Lövskogsområdena på Ön är både små och utspridda och man tror att hackspetten kommer trivas betydligt bättre vid Sörfors, Grössjön, Umeälvens delta och Kont.

– Det är viktigt att vi tar ansvar för den här arten så vi ser det som en vinn-vinn situation. Vi hjälper både Umeå att få bebyggelse i strategiskt läge och arten att leva vidare, säger kommunens samhällsplanerare Pernilla Helmersson.

När kommer det att bli byggstart på Ön?

– Då det gäller tidsplanen för Ön finns många osäkerheter. Byggstart är ett antal år bort, men planeringsarbetet pågår aktivt, fortsätter Helmersson.

Gallring och lövskötsel: ”Hackspetten behöver mycket sol”

Hackspetten behöver mycket sol, så kommunen kommer att vidta åtgärder som gallring och lövskötsel för göra förutsättningarna så goda som möjligt.

– Om vi kontinuerligt sköter markerna och gör de så attraktiva som möjligt så kommer vi ha fina förutsättningar för hackspetten om 20-40 år, säger Marlene Olsson-Cipi, naturvårdare på kommunen.

Nu ska Länsstyrelsen se om åtgärdsprogrammet är tillräckligt för att ge klartecken att bygga på ön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.