– Tapp på Stockholmsbörsen har redan märkts av, flygtrafiken kan komma att påverkas, cyberattacker och mycket mer, säger Lars Lustig, länsrådet. Foto: SVT

Så ska Länsstyrelsen minska stressen

Publicerad

Efter länsrådets nyårslöfte gör Länsstyrelsen i Västerbotten i år en kraftansträngning för att minska den skadliga stressen.

Länsstyrelsen i Västerbotten gör under det här året en särskild satsning i sin egen organisation för att minimera den skadliga stressen på arbetet.

– Det här med stress är förmodligen vår tids största folksjukdom och det verkar bara bli värre så vi måste jobba aktivt med detta, säger Lars Lustig som är länsråd och därmed ställföreträdande landshövding i Västerbotten.

#jobbstress

Som en kärleksrelation

Lustig gav personalen ett nyårslöfte som gick ut på att särskilt fokusera på jobbstressen under år 2016. Det betyder att man återkommande pratar arbetssituation och arbetsbelastning både i grupp och enskilt, och att man försöker enas om gemensamma spelregler och ambitionsnivåer.

– Jag tänker att det i någon mening inte är svårare än att inse att det fungerar som i en kärleksrelation, så länge vi pratar med varandra så brukar det fungera bra, men när vi slutar kommunicera.

Medel före mål

En annan viktig poäng är enligt honom att tydliggöra att när mål och medel kommer i konflikt med varandra så är det medlen som gäller.

– Om jag har fem liter bensin i tanken kan jag ta mig till Vännäs, men det är ingen idé att försöka köra till Västerås.

Kontor före landskap

Inom Länsstyrelsen har man också gjort andra förändringar för att motverka onödig stress. Till exempel har man valt att behålla medarbetarnas kontor när man bygger om istället för att skapa öppna kontorslandskap.

– Forskningen visar att öppet kontorslandskap ger förhöjda stressnivåer i blodet, kommenterar Lars Lustig det beslutet.

Sätta gränser

På hans arbetsplats finns också något som kallas för koncentrationsarbetstid, vilket innebär att om någon till exempel ska skriva ett yttrande eller en rapport så sätter denne upp en skylt på dörren och stänger för att signalera till arbetskamraterna.

– Det handlar om att sätta gränser och nyckelordet för ett arbetsliv som ständigt skruvas upp är just gränslöshet. Vi lever gränslösa liv och har ett gränslös arbetsliv idag, säger länsrådet och konstaterar att mycket av den moderna i grunden möjliggörande tekniken blir en tvångströja när mailen ständigt ska läsas och telefonen alltid följer med.

Multitasking självskadebeteende

Enligt honom är det viktigt att arbetsgivaren då hjälper till att sätta gränser och ser till att medarbetarna inte är tillgängliga dygnet runt.

– Jag brukar säga att multitasking är ett vackrare ord för självskadebeteende. Om du alltid gör allt så kommer du att få en ärrbildning i frontalloben vilket syns vid en skiktröntgen, så du betalar ett väldigt högt pris om du är gränslös.

Har valt bort sociala medier

Själv ser han till att vara ute i naturen och lyssna på musik och har aktivt valt bort sociala medier. Samtidigt är han noga med att påpeka att det är viktigt att inte individualisera ett systemfel . Han pekar på det probllematiska i att staten utfärdar en ny föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samtidigt som man varje år gör ett effektivitetsavdrag på myndigheterna.

– De faktiska kostnadsökningarna är större än den lilla procentuppräkningen så det blir som att smeka med ena handen och örfila med den andra, säger Lustig.

Ledare måste visa vägen

Sjuktalet bland Länsstyrelsens närmare 250 anställda är lågt, 3,7 procent jämfört med Umeå kommun vars sjuktal är 6,8. Länsrådet har ändå som mål att lyckas pressa ner det ytterligare.

– Jag vill att vi ska vara en god arbetsgivare och vi har identifierat stressen och gränslösheten som en av de största utmaningarna. Vi som är ledare måste visa vägen i detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#jobbstress

Mer i ämnet