På Norrlands universitetssjukhus i Umeå utförs så kallade lapptest för att se om en person lider av en kontaktallergi mot parfymämnen. Men tester kan också genomföras för att se om någon lider av en kontaktallergi mot doftämnen. Men att se vad en person reagerar mot är ibland inte helt enkelt:
– Parfymämnen är en väldigt stor grupp, det är mer än 2 500 ämnen som används kommersiellt och av dem vet vi att ungefär 100 stycken är allergiframkallande vid hudkontakt, säger Richard Lindström, överläkare på hudmottagningen.
Enligt honom har de idag inte möjlighet att testa alla ämnen och det behövs mer forskning på området.
Den som diagnostiseras med en kontaktallergi uppmanas att undvika parfymerade produkter. Men det kan också få stora konsekvenser:
– Har personen en yrkesexponering kan det bli problematiskt och ibland måste personer byta jobb, säger Richard Lindström.
I klippet ovan visar vi två sätt som man kan upptäcka allergier på. Vi får även gå in i sjukhusets provokationsbox som används för att utreda luftburna kontaktallergier som visar sig i form av eksem eller nässelutslag.
Tips: Så kan du minska risken för att utveckla allergi
- Undvik daglig användning av parfymerade hygienprodukter som schampo och duschtvål.
- Välj istället färre, specifika tillfällen när du använder parfym.
- Tänk på att vissa ämnen har visat sig särskilt allergiframkallande, så kallade hydroperoxider. De bildas från bland annat limonen som ger citrusdoft och av linalool som ger lavendeldoft. Hydroperoxider bildas när dessa doftämnen utsätts för luftens syre. Limonen och linalool finns i många städ- och hygienprodukter.
Källa: Ulrika Nilsson, forskare vid Stockholms universitet