Delad bild. Två renar betar och en man med keps sitter i en lokal med flera pärmar bakom sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste agera så att det inte kommer en gruva upp till fjälls”, säger Tomas Nejne från Vilhelmina södra sameby. Foto: SVT

Samebyn kritisk till beskedet om gruvan i Stekenjokk: ”Riv upp beslutet”

Uppdaterad
Publicerad

Vilhelmina södra sameby kommer fortsätta att bestrida planerna på en gruva i Stekenjokk.

– Jag tycker att länsstyrelsen ska riva upp beslutet. Det rör sig om vår fortlevnad, säger Tomas Nejne, renskötare och ledamot i Vilhelmina södra sameby.

I slutet av förra veckan sa Länsstyrelsen i Västerbotten ja till ny gruvbrytning i Stekenjokkgruvan som stängde för 36 år sedan. Länsstyrelsen i Jämtland har tidigare godkänt bearbetningskoncessionen och nu ska Bergstaten samt Mark- och miljödomstolen fatta beslut i frågan.

De två samebyarna i området, Vilhelmina södra sameby och Voernese, har motsatt sig planerna. För att minska störningen på rennäringen har Länsstyrelsen i Västerbotten bara beviljat malmbrytning från november till april varje år. Samebyarna ska också kunna stoppa hela eller delar av gruvbolaget Vilhelmina mineral AB:s verksamhet i området under april, vid behov.

Bete bedrivs i området även vintertid

Det är dock inte tillräckligt, menar Tomas Nejne från Vilhelmina södra sameby.

– Länsstyrelsen kan inte rennäringen över huvud taget och ser inte till helheten i de drabbade samebyarna. Det här är året runt-marker och vi är uppe till fjälls lång tid beroende på hur vintern är. Senaste året var vi där i februari och hämtade betande renar, säger Nejne.

Konkurrerar mot den gröna omställningen

I sitt yttrande till Bergstaten lyfter länsstyrelsen fram att brytning av koppar i området kan påverka den gröna omställningen positivt, vilket är en av anledningarna till att de säger ja till gruvan.

– Alla samebyar i Sverige har väl ändå bidragit till den gröna omställningen i den mån att vi snart inte ryms själva. Ändå vill myndigheterna att vi ska fortsätta att ge. Nej, de kan bedriva gruvbrytning där det finns mineraler som är närmare de stora samhällena, anser Tomas Nejne.

Hör mer om hur Vilhelmina södra sameby planerar att bromsa gruvplanerna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.