I slutet av förra veckan sa Länsstyrelsen i Västerbotten ja till ny gruvbrytning i Stekenjokkgruvan som stängde för 36 år sedan. Länsstyrelsen i Jämtland har tidigare godkänt bearbetningskoncessionen och nu ska Bergstaten samt Mark- och miljödomstolen fatta beslut i frågan.
De två samebyarna i området, Vilhelmina södra sameby och Voernese, har motsatt sig planerna. För att minska störningen på rennäringen har Länsstyrelsen i Västerbotten bara beviljat malmbrytning från november till april varje år. Samebyarna ska också kunna stoppa hela eller delar av gruvbolaget Vilhelmina mineral AB:s verksamhet i området under april, vid behov.
Bete bedrivs i området även vintertid
Det är dock inte tillräckligt, menar Tomas Nejne från Vilhelmina södra sameby.
– Länsstyrelsen kan inte rennäringen över huvud taget och ser inte till helheten i de drabbade samebyarna. Det här är året runt-marker och vi är uppe till fjälls lång tid beroende på hur vintern är. Senaste året var vi där i februari och hämtade betande renar, säger Nejne.
Konkurrerar mot den gröna omställningen
I sitt yttrande till Bergstaten lyfter länsstyrelsen fram att brytning av koppar i området kan påverka den gröna omställningen positivt, vilket är en av anledningarna till att de säger ja till gruvan.
– Alla samebyar i Sverige har väl ändå bidragit till den gröna omställningen i den mån att vi snart inte ryms själva. Ändå vill myndigheterna att vi ska fortsätta att ge. Nej, de kan bedriva gruvbrytning där det finns mineraler som är närmare de stora samhällena, anser Tomas Nejne.
Hör mer om hur Vilhelmina södra sameby planerar att bromsa gruvplanerna i klippet.