Linda Öhgren verksamhetschef Norrbyskärs museum står utanför museet där marken är uppgrävd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte så idylliskt just nu” – Linda Öhgren på Norrbyskärs museum berättar om hur den omfattande giftsaneringen påverkar det populära utflyktsmålet. Foto: Frida Wengberg/SVT

Saneringen av Norrbyskär försenas – museet drabbas: ”Hoppas på förståelse”

Publicerad

Saneringen av miljögifterna på ön Norrbyskär söder om Umeå skulle ha varit klar i våras. Men arbetet har försenats och kommer påverka det populära utflyktsmålet i sommar.

– Folk kommer hit för att det är idylliskt och det är det inte just nu, säger Linda Öhgren, verksamhetschef på Norrbyskärs museum.

Saneringen startade för två år sen och 32 000 ton dioxinförorenad jord efter sågverket som en gång låg på ön har forslats bort. Men vinterns isläge, som bland annat ledde till att en av projektets båtar gick på grund, har gjort att arbetet inte hunnit bli klart innan sommaren.

– Det är tråkigt, men vi hoppas att det ändå kommer turister till ön, säger Isabelle Lindfors, Umeå kommuns projektledare för förorenade områden.

Sommaridyllen och det populära utflyktsmålet ser väldigt annorlunda ut i år.

– Vissa områden kommer vara avspärrade eftersom vi inte är färdiga där. Vi hoppas folk respekterar det, säger Isabelle Lindfors.

Museets öppetider påverkas

Leklandet ”Lilla Norrbyskär” ska återställas, nytt gräs ska planteras och avlopp ska fixas. Norrbyskärs museum kommer bara kunna hålla öppet under juli månad när toaletterna är igång igen och arbetarna har semester.

– Vi hoppas på förståelse från besökarna som kommer hit. Det kommer vara en lite annorlunda sommar, säger Isabelle Lindfors.

KFUM:s och kyrkans lägerverksamheter på Norrbyskär påverkas inte.

– Det är klart att saneringen märks på ön men här är det full rulle, säger Christer Fredriksson, ordförande för Stiftelsen Norrbyskärs Ungdomsgård, där det pågår konfirmationsläger.

Planen är att saneringsarbetet ska vara klart sista oktober.

Isabelle Lindfors, projektledare Umeå kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar projektledaren Isabelle Lindfors på tre frågor om saneringen av Norrbyskär. Foto: Frida Wengberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.