Samma dag som Säpo höjde terrorhotnivån till en fyra, hög nivå, meddelande man att en person var efterlyst, misstänkt för att vara på väg att genomföra ett terrordåd i Sverige.
Mannen visade sig bo helt öppet i Boliden med namnet på dörren. Han greps, fördes till Stockholm, förhördes, släpptes och avfördes helt från alla terrormisstankar.
Agerade under tidspress
Den hårdaste kritiken mot Säpo efter det inträffade kan enklast sammanfattas som att man anklagats för att vara inkompetenta. Säpochefen Anders Thornberg är av en annan uppfattning.
– Den information vi hade var konkret, ganska precis i delar. Vi hade en namngiven person och misstankar om att det skulle ske ett terrorattentat, men platsen var inte känd. Det kunde eventuellt vara fler inblandade och vi var under tidspress.
Att namn och bild på den misstänkte lämnades ut till polisen så att de snabbt skulle kunna gripa den misstänkte ser Anders Thornberg som självklart. De exakta turerna fram till gripanden går han inte in på.
Skyddar sina källor
Ett sätt för Säpo att försvara att man tog den information som senare visade sig felaktig på så stort allvar vore att antyda varifrån man fått den. Men det vill inte Anders Thornberg göra.
– Vi sysslar med underrättelseverksamhet och vi använder olika källor. Skyddar man inte sina källor får man ingen information nästa gång, säger han.
Källorna kan exempelvis vara individer vars liv kan riskeras om någon misstänker att de lämnat information, eller utländska underrättelse- och säkerhetstjänster som Säpo är beroende av.
Enligt Anders Thornberg är viss information sådan att besluten måste fattas snabbt. Konsekvenserna av att inte agera kan bli ödesdigra.