• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Från vänster: Clare Nestor, England, Kari Koivisto, Finland och Jane Hardy, Storbritannien. Foto: Robert Tedestedt/SVT

Glada och kalla deltagare i vintersimmet

Uppdaterad
Publicerad

Världscupentävlingen i vintersim är i fullgång i Skellefteälven. Vädret är strålande och deltagarna är vid gott mod trots det nollgradiga vattnet. Gladast hittills är nog en deltagare från Storbritannien.

Det iskalla vintersimmet i Skellefteå med tävlingar i både världscup och Skandinaviska Mästerskapen är i full gång. Solen skiner och temperaturen ligger kring tio minusgrader, men i vattnet är det enbart noll grader.

Läs också: För stark ström, loppen kortas ner

Först i vattnet var en trio från Storbritannien och Finland.

– It was lovely (Det var härligt), tyckte heatets segrare, brittiska Clare Nestor från staden Sowerby som simmade tillsammans med Kari Koivisto från Finland och Jane Hardy, Storbritannien.

De brittiska simmarna var överraskade över den låga vattentemperaturen i Skellefteälven – bara 0,4 grader. De är vana med 4-5 grader i vattnet.

Clare Nestor, Storbritannien. Foto: Robert Tedestedt/SVT

– But I made it (Men jag klarade det), sade en glad Clare Nestor efter första 25-metersheatet.

Missa inte: Viktiga tips från dykaren – ”Fortsätt andas, annars sjunker du”

”Alla borde pröva på”

På den lokala fronten bland vintersimstalangerna fanns Jenny Liljedahl, Skellefteå, som simmade 25 meter och vann sitt försöksheat.

– Jättehärligt! Alla borde pröva på, tyckte Jenny.

Josefin Bennet från Skellefteå simmade även hon 25 meter.

– Härligt, men lite kallt, tyckte Josefin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.