I Vårdförbundets webbenkät om arbetsvillkor, där 4839 stycken anestesi- och intensivvårdssjuksköterskor tillfrågats och 2299 stycken svarat, så uppger fyra av tio att de jobbar deltid. Närmare hälften av dem svarade att det beror på att de inte orkar med jobbet.
– Det är anmärkningsvärt mycket och en ohållbar situation. Vi ser att det har en stark koppling till arbetstider och arbetsvillkor. Det är värst för intensivvårdssjuksköterskorna som arbetar treskift och natt, säger David Liljequist på Vårdförbundet.
Situationen känns igen
I Västerbotten känns situationen igen. Enligt Charlotta Hellström på Vårdförbundet i Västerbotten, är det nattpassen som är det största problemet.
– Bland dem som jobbat lite längre tid finns det dem som inte orkar jobba natt längre. Det ökar belastningen på ett fåtal personer. Det är färre som orkar ta passen, och det blir en negativ spiral, säger Charlotta Hellström.
Bland anställda med små barn är det också tufft med treskiften. Vårdförbundet anser att arbetsmiljön måste förbättras, annars blir det svårt att rekrytera och behålla personal.
– Det skulle behövas mer återhämtning för dem som jobbar natt. Människor är mer medvetna om sin hälsa, och arbetsbelastningen har ökat jättemycket, säger Hellström.
Se över organisationen
På Sveriges kommuner och landsting säger man att man kan behöva se över om man ska säga nej till deltidsförfrågningar eftersom det råder brist på anestesi och intensivvårdssjuksköterskor och det drabbar vården.
Samtidigt måste kommunikationen mellan arbetsgivaren och arbetstagare på de ställen där medarbetare känner att de inte orkar jobba heltid bli bättre.
– Det är självklart så att om man inte orkar jobba heltid så behöver ju arbetsgivaren fundera över hur vi har organiserat arbetet. Och är det så många som uppger att det beror på arbetsmiljön då måste varje chef fundera över hur man har organiserat jobbet, säger Agneta Jöhnk, chef på avdelningen arbetsgivarpolitik, Sveriges kommuner och landsting.