Barn som misshandlas genom att skakas kraftigt får ofta allvarliga hjärnskador. Senaste åren har bedömande läkare blivit alltmer oeniga om skadorna har med skakvåld att göra.
AHT (Abusive Head Trauma) tidigare benämnt ”Shaken Baby” är föremål för en rättslig totalomvändning.
Efter att ha skadat eller skakat livet ur små barn har ett antal människor i landet – främst män – dömts för grov barnmisshandel till långa fängelsestraff. Sakkunskapen kring dessa ärenden har fram till i dag varit entydig. Domstolarna har följt läkarnas förklaring att skallskadade småbarn har varit utsatt för fysiskt våld, i form av hård skakning.
Vittnar mot sig själv
En av dem som tidigare vittnat om denna koppling mellan skakvåld och hjärnskador är professor Anders Eriksson, professor på rättsmedicin Umeå. Han har som inkallad sakkunnig på senare tid valt att vittna mot sig själv då, som han säger, det vetenskapliga underlaget för bedömningen skakvåld har ändrats
– Domstolarna har gått på tidigare sakkunskap som i dag är ifrågasatt, säger han.
Ett av dessa fall handlar om ett spädbarn som dör. Pappan anklagas för skakvåld och döms för grov misshandel i både tings och hovrätt. ”Det finns ingen annan bedömning när det gäller skadornas uppkomst än yttre våld”, hävdar domstolen
Ändrar uppfattning i HD
Högsta Domstolen gav den dömde resning – och då ändrade sig Anders Eriksson.
Tvärtemot den entydiga diagnosen Shaken Baby Syndrom vittnar Eriksson i HD att diagnosen inte alls är så säker som man trott.
Orsaken till barnens skador skulle kunna vara förlossningsskador till exempel.
Experternas tvivel har fått juridiska konsekvenser, där ett antal misshandelsdömda fått resning eller friats i Högsta Domstolen.
– De berörda fallen är inte många, men rimligen har några personer dömts felaktigt på basis av fr.a barnläkarnas tidigare sakkunskap, säger Eriksson.
I väntan på en opartisk utredning av Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering gäller medicinskt fortfarande den tidigare uppfattningen att ögonbottenblödningar, hjärnhinneblödning och hjärnsvullnad är symtom på skakvåld mot barn.
”Hellre fria än fälla”
Det osäkra bevisläget skulle kunna innebära att ett antal verkliga barnmisshandlare går fria.
– Ja, så är det, men det är ju grundläggande i svensk rätt att man hellre friar än fäller, så heller går 100 skyldiga fria än att en oskyldig döms.
Anders Eriksson ingår som sakkunnig i den SBU-utredning som har två år på sig att klargöra de nu motstridiga och tveksamma inställningarna till skakvåld.