Hon tycker att uppsägningen är orättfärdig och känner sig orättvist behandlad.
– Den här långdragna processen har varit rättsosäker, menar Christina Lindqvist som under 2019 gjorde en anmälan om kränkande särbehandling på sin arbetsplats.
Den oberoende utredningen konstaterade att det fanns brister i hanteringen. Samtidigt genomförde Skellefteå kommun en övergripande utredning av arbetsmiljön som ledde fram till ett åtgärdsprogram för en bättre arbetsmiljö.
– Ändå vändes det här mot mig, säger hon.
”Som en storm i ett vattenglas”
Jonas Classon, Kommunal, tycker att det har varit, och är, ett ledningsproblem.
– Om det här hanterats korrekt från början hade vi aldrig varit i den här situationen idag. Det är jättetråkigt, kommenterar han.
Fackliga företrädaren beskriver det som en storm i ett vattenglas vilken fått stora konsekvenser.
– Det är ungefär som om det skulle bli skilsmässa varenda gång man tycker olika hemma.
Får 16 månadslöner
I och med dagens förhandling valde Skellefteå kommun efter önskemål att göra en överenskommelse istället för att genomföra en uppsägning av personliga skäl. Överenskommelsen innebär att Christina Lindqvist får 16 månadslöner och 15 stödsamtal för att sluta som kommunanställd.
– Det var också hennes önskemål, att göra processen kort nu. En uppsägning kan bli långdragen och i värsta fall hamna i Arbetsdomstolen, säger förhandlingschef Birgitta Holmström.
Vad skickar det här för signal till allmänheten om vilken sorts arbetsgivare Skellefteå kommun är?
– Jag tänker att gemene man förstår att det här inte är ett beslut som vi tar lättvindigt.
Men Christina Lindqvist tror att kommunen velat statuera exempel.
– Inom vissa delar av Skellefteå kommun odlar man en tystnadskultur, tycker hon som nu ska ägna tiden till att komma på fötter igen.
Fackförbundsföreträdaren Jonas Classon förstår inte hur hans medlem har orkat med det här, och beskriver det som den mest långdragna process han varit med om.
– Jag hoppas bara att fler människor ska våga stå upp och säga ifrån, säger han.