Grafik överfabriksområdet i Vasa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte ett bakslag” – se bilder över fabriksområdet i Vasa och hör stadsdirektören berätta om förhoppningarna framåt. Foto: Freyr.

Skrotad batterifabrik i Vasa – nu hoppas stadsdirektören på Indien och Kina: ”Räknar med 10 000 jobb”

Publicerad

Satsningen på en battericellsfabrik i Vasa i Finland är skrotad – istället byggs fabriken i USA. Men nu hoppas politikerna i Österbotten istället på indiska och kinesiska bolag.

– Vi har intressenter som hör av sig från hela världen och när hela Gigavasa-området är helt utbyggt tror vi att det kan skapa 10 000 nya jobb, säger Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa.

Det stora industriområdet är på 1 000 hektar. Enligt stadsdirektören Tomas Häyry finns det inte en sådan stor tomt någon annanstans i Europa avsatt för batteritillverkning av olika slag. Något som han menar ger enorma möjligheter för investerare från hela världen.

– Det kan låta optimistiskt men vi har räknat på det och förberett oss och vi är helt säkra på att en battericellsfabrik kommer att byggas på det här området, men sedan får vi se vem som ska göra det, säger Tomas Häyry.

Får mer stöd i USA

Det är norska bolaget Freyr som valt att satsa på USA istället där hundratals miljoner dollar utlovas i stöd för satsningen.

Det amerikanska stödet till den gröna näringen, kallad ”Inflation Reduction Act”, gör att allt fler europeiska batteritillverkare väljer att lägga sin tillverkning i USA istället.

– De ekonomiska stöden i USA är så stora att vi kan inte tveka. Om vi skulle bygga en medelstor fabrik på 20 gigawattimmar skulle vi få 700 miljoner dollar per år i skattelättnader och det innebär en stor fördel, säger Tor Stendahl som är Freyrs vd i Vasa.

Vill bygga katodfabrik

Däremot planerar man för byggandet av en katodfabrik som ska bygga komponenter till batterier istället. Och Tor Stendahl tror att det är batterier som gäller för den gröna omställningen.

I klippet nedan kan du höra mer om hur Freyr tänker kring fabrikernas placering.

Man visar upp en bild på sin mobiltelefon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har lagts på is för tillfället” – Tor Stendahl, vd på Freyr i Vasa berättar varför företaget satsar på USA. Foto: Berno Jonsson/SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.