Rickard Carstedt står utanför en ljus byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det klart att det är oroväckande” – hör hur Kvarkenrådets ordförande Rickard Carstedt ser på att flera fabriker i norra Europa inte ser ut att bli av. Foto: Berno Jonsson/SVT.

Kvarkenrådet om de skrotade batteriplanerna: ”Klart oroväckande”

Publicerad

Trots att USA subventionerar batteritillverkare för att locka till sig investerare kommer det att byggas fler batterifabriker i Europa. Det tror Rickard Carstedt som är ordförande i Kvarkenrådet.

– Vi har de bästa förutsättningarna, säger han.

I både Mo i Rana i Norge och i Vasa i Finland har planerna på battericellsfabriker skrotats.

– Att norska Freyr flyttar sin tillverkning till USA är förstås lite oroväckande för vi hade behövt deras investeringar här, vi behöver fler batterifabriker i Europa än bara i Skellefteå, säger Rickard Carstedt, ordförande i Kvarkenrådet.

Han tror ändå att Europa är konkurrenskraftiga trots att amerikanska staten subventionerar batteriföretagen.

– Vi behöver bli självförsörjande på batterier. Vi ser oroliga tendenser med flera pågående krig och då blir det väldigt viktigt att ha kontroll över processerna. Vi har råvarorna, den rena energin och de bästa förutsättningarna att göra de mest hållbara batterierna, säger Rickard Carstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.