Kommunikationschef Hilde Birgitte Rönningsen står framför en fabrik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ju jättetråkigt” – se kommunikationschefen Hilde Birgitte Rönningsen på Freyr berätta om den tomma fabriken. Foto: Berno Jonsson/SVT.

Gigantisk fabrikslokal står tom i Mo i Rana – batterifabriken flyttades till USA: ”Förtvivlat”

Uppdaterad
Publicerad

Den hela 7,5 hektar eller 77 000 kvadratmeter stora fabrikslokalen som var tänkt att bli batterifabrik i Mo i Rana i Norge står nu helt tom.

– Ja, det är klart att det känns förtvivlat då vi satsat 2,6 miljarder på det här bygget, säger Hilde Birgitte Rönningsen som är kommunikationschef vid Freyr som äger lokalerna.

Gjorda beräkningar visade på att femtusen nya jobb skulle skapas med alla kringeffekter när batteritillverkningen skulle vara igång. Fabriken i Mo i Rana skulle också bli en del i det batteribälte med fabriker från Mo i Rana i Norge till Skellefteå i Sverige och sedan till Vasa i Finland.

Enda batterifabriken som nu är byggd är Northvolt i Skellefteå där också tillverkningen går trögt.

– Vi är klart besvikna att det inte blev av, men när det blir så stora geopolitiska förändringar så måste också vi göra företagsmässiga bedömningar och tänka om, säger Hilde Birgitte Rönningsen.

Enligt henne hoppas företaget fortfarande kunna fylla fabrikslokalerna med annan verksamhet och helst inom batterisektorn.

Datacentrum diskuteras

Enligt NRK uppger Freyr att det finns intressenter som vill använda byggnaden till annan verksamhet och det som har diskuterats är att anlägga ett stort datacentrum i den 77 000 kvadratmeter stora industrilokalen.

Trots att satsningen på en battericellsfabrik inte blir av i Mo i Rana utan flyttas till USA istället är kommunalrådet Geir Waage (Arbeiderpartiet) optimistisk för att en stor del av Freyrs satsning ska ge frukt framöver.

– Det är just nu över 100 personer i Mo i Rana som jobbar med att utveckla batterier inom den nya 24M-teknologin som gör batterierna mindre, mer effektiva och billigare att tillverka och som kan göra att en annan typ av verksamhet kan etableras i Rana, säger Geir Waage till SVT Nyheter Västerbotten.

USA:s klimatpaket orsak till flytten

Det var det amerikanska stödet till grön industri som gjorde att norrmännen valde att flytta sin tillverkning till USA istället.

Det amerikanska klimatpaketet innebär skattelättnader på solpaneler, vindsnurror, batterier och elfordon värt 3800 miljarder kronor. Det har gjort att europeiska bolag söker sig till USA då det blir helt andra kostnader för att tillverka till exempel bilbatterier.

Förra veckan gick företaget ut med att stora varsel är att vänta. Det handlar om personal vid batteriverksamheten i Mo i Rana men även generellt i Freyr. Orsaken anges vara stark konkurrens från Kina.

– Det är en överskottskapacitet av battericeller från Kina som pressat priserna så pass mycket att vi nu måste tillbaka till skrivbordet, säger Tom Jenssen, vd till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.