Taissir Al-Kassas, butiksbiträde, sträcker sig efter några avokados som han tänkt skanna i den nya maskinen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se då butiksbiträde Taissir Al-Kassas visar hur AI-skannern fungerar. Foto: Malva Lund Hanefjord

Slutklämt på avokado: Ny AI-skanner talar om när frukten är mogen

Uppdaterad
Publicerad

Avokadon kan vara lömsk när man ska avgöra om den är mogen och stora mängder av frukten kastas bort. Men med ny AI-teknik kan Umeborna lättare avgöra kärnfruktens skick.

– Nu kan kunden hitta en ätmogen och schysst avokado helt enkelt, säger Taissir Al-Kassas, butiksbiträde.

Med hjälp av AI kan kunder läsa av avokadofruktens mognadsstadium utan att behöva dela upp frukten. Ett antal butiker i Sverige har ställt ut en ”avokado-skanner” på fruktavdelningen, däribland en butik i Umeå.

Skannern ska hjälpa till med att minska matsvinnet i butiken. Taissir Al-Kassas berättar att det kastas stora mängder avokado och att med hjälp av maskinen förväntas svinnet minska.

AI

– Vi får bättre koll på hur mycket vi behöver köpa in, så den hjälper både oss och kunden, säger Taissir.

Taissir berättar att kundperspektivet väger tungt. Det kommer bli enklare för kunden att lista ut vilken avokado som är mogen eller omogen.

– Det är lätt hänt att man får hem en tråkig och brun avokado, och jag tror kunderna uppskattar möjligheten att undvika den typen av avokado, säger Taissir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet