Maka Salih är i en simbassäng för första gången i sitt liv

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maka är i en simbassäng för första gången i sitt liv och har som mål att lära sig simma till vintern. Följ med Maka på en simlektion och hör henne berätta om hennes relation till vatten. Foto: Malva Lund Hanefjord

Sorsele kommun ordnar simskola för vuxna – Maka vill lära sig: ”Jag ska kämpa”

Uppdaterad
Publicerad

Sorsele kommun har startat simskola för vuxna med dålig relation till vatten. En av de vuxna som tänkt lära sig är Maka Salih, vars mål är att kunna bada med sina barn i vinter.

– Jag ska kämpa för att lära mig, säger hon.

Simhallen i Sorsele håller nu i simskola för vuxna med dålig relation till vatten. Detta efter att kommunen upplevde en stort efterfrågan och många som sökte hjälp kring vattenvanor.

Med dålig relation till vatten menar kommunen, folk som är rädd för vatten, har dålig vattenvana eller som inte alls kan simma.

Undersökningar visar att var femte svensk inte kan simma 200 meter och att simkunnigheten är lägst bland nyanlända – 77 procent är inte simkunniga.

”Jag fick aldrig lära mig som barn”

Maka Salih har anmält sig till simskolan med mål att hon ska kunna simma till vintern. Hon berättar att hon aldrig fick lära sig simma som barn i Sudan, men ska nu kämpa för att lära sig i vuxen ålder.

– I Sudan lär man inte barn att simma i skolan, men här i Sverige gör man det. Men mitt mål är att jag snart ska simma tillsammans med mina barn, säger Maka Salih.

Kommunen: ”Börjar med grunderna”

Kommunen har inget krav att alla ska vara simfärdiga efter simskolan, utan känner sig nöjda om deltagarna fått en bättre relation till vatten.

– Vi förväntar oss inte att någon ska simma fjärilsim efter dom här veckorna. Utan vi börjar med grunderna och ser vart vi hamnar, säger Petra Grundström, badmästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.