• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör varför Lillian Holloway (M) är kritisk till lagen och varför hon vill att kommunen ska ta emot fler flyktingar Foto: Jessica Gow,TT/SVT

Sorsele vill ta emot flyktingar men nekas – Lilian Holloway (M) kritisk till bosättningslagen

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingmottagandet skulle bli mer rättvist med en ny lag. Men den har gjort att små kommuner som vill ta emot ensamkommande nu nekas. Lilian Holloway (M), kommunpolitiker i Sorsele är kritisk till lagen.

– Det känns konstigt att inte ta emot folk när vi kan och vill. Det finns resurser och möjlighet, säger Lilian Holloway (M), kommunpolitiker i Sorsele.

Lilian Holloway (M) är en av de politiker i Sorsele som är kritisk till bosättningslagen, även kallad anvisningslagen, som avgör var nyanlända med uppehållstillstånd placeras. Lagen har gjort att vissa små kommuner får ta emot färre ensamkommande.

– Jag förstår inte hur de tänker. Vi hade byggt upp ett bra mottagande. Det är jättesynd för vi behöver fler flyktingar och familjer i Sorsele, säger Lilian Holloway (M).

”Lagen är ett hastverk”

Under lång tid har Sorsele tagit emot betydligt fler nyanlända än andra kommuner. Tanken med lagen var att göra flyktingmottagandet mer rättvist men Lilian Holloway (M) menar att de kommuner som vill ta emot nyanlända borde få göra det.

– Det tycker jag är självklart. Lagen är ett hastverk. Det är inte genomtänkt och analyserat – vad får de här för konsekvenser. Nu sitter vi med konsekvenserna, säger Lilian Holloway

Behovet av bosättning har minskat

Enligt Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket, handlar det inte om anvisningslagen utan grunden till att Sorsele tagit emot färre ensamkommande beror på att behovet av bosättning har minskat.

– Ingen nekas att ta emot ensamkommande, men det finns inte personer att anvisa i den utsträckning som jag tror att Sorsele vill ha. Det är cirka 1 500 ensamkommande i hela landet som ska fördelas på 290 kommuner, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Lindhagen (MP): ”Hindrar inte kommuner att ta emot fler”

Åsa Lindhagen (MP) som är ansvarig minister i frågan menar att den huvudsakliga anledningen till att färre nyanlända anvisas till Sorsele och andra kommuner är att det kommer betydligt färre nyanlända till Sverige idag.

– Det går att komma överens mellan kommunerna i länet om fördelningen av nyanlända. Det finns ingenting som hindrar en kommun att ta emot fler nyanlända än vad som framgår av kommuntalen som bestämts av länsstyrelsen. Kommunen får samma ersättning för alla nyanlända som tas emot för bosättning i kommunen oavsett om de anvisas till kommunen eller bosätter sig på egen hand, skriver Åsa Lindhagen (MP), som är jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation.

Fakta

Ensamkommande till Sorsele

2019: 0

2018: 8 (Samtliga togs emot från Stockholmskommuner som Sorsele då hade avtal med)

2017: 0

2016: 10

2015: 46

2014: 25

2013: 25

2012: 27

Nya regler efter flyktingkrisen:

Flyktingkrisen 2015 innebar att antalet flyktingar till Sverige och Europa ökade kraftigt. Drygt 162 000 personer sökte asyl i Sverige under 2015.

Bosättningslagen, även kallad anvisningslagen, trädde i kraft i mars 2016 och innebar att kommuner inte längre kunde vägra ta emot nyanlända med uppehållstillstånd. Den innebär också att varje län får ett anvisningstal, alltså antal nyanlända som man ska ta emot baserat på Migrationsverkets prognos. Länsstyrelserna fördelar sedan antalet på kommunerna.

I juli 2016 infördes en tillfälligt skärpt asyllag. Den innebar bland annat begränsad möjlighet till familjeåterförening och skärpt försörjningskrav vid familjeåterförening. Antalet asylsökande har sedan 2016 legat mellan drygt 21 000 och 29 000 per år.

Enligt januariavtalet som slöts 2019 mellan S, MP, C och L ska den tillfälliga lagen förlängas i ytterligare två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.